Снегът затруднява движението по проходите, жълт код за дъжд в 11 области

Снегът затруднява движението по проходите, жълт код за дъжд в 11 области - E-Burgas.com

Обилните снеговалежи създадоха проблеми в проходите в Средна Стара планина и Родопите. Към момента сняг продължава да вали в Северозападна България, усилено в Смолян, както и в района на област Пазарджик.

Заради опасност от заледяване е затворен проходът Троян-Кърнаре, а ограничения за движение на товарни автомобили са наложени през проходите Рожен, Превала и Печинско в Смолянско. Ограничено е движението на автомобили с ремаркета и полуремаркета на територията на област Смолян.

Сняг вали на прохода Шипка, в участъка от Старозагорска област. Снеговалеж очаква шофьорите и на прохода Република, съобщи за БНР инж. Даниел Иваничков, директор на Дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура" в АПИ. По думите му към момента се използва половината от общия капацитет на техниката за зимно почистване. Той апелира водачите да не подценяват прогнозата, да тръгват по-рано, да намалят скоростта на движение и още: "Да не се изпреварва снегочистеща техника!"

Тази сутрин ситуацията обаче се усложнява от наносите, които реката носи. По-късно днес се очаква работа на терен да започне тежка техника и багери, които да разчистват реките в двете села.

Продължава да е в сила частичното бедствено положение в Богдан и Каравелово заради застрашителното покачаване на нивото на река Стряма. Тази сутрин ситуацията обаче се усложнява от наносите, които реката носи. По-късно днес се очаква работа на терен да започне тежка техника и багери, които да разчистват реките в двете села. Обилните дъждове и снеговалежи доведе до свличането на много наноси от Средна гора.

"Тези наноси идват от територията над населеното място извън регулация - от Средна гора. Има милиони кубици пясък, които останаха от наводнението миналата есен и сега дъждът ги свлича и вкарва в речното корито", обясни кметът на Карлово Емил Кабаиванов пред bTV.

Хората са притеснени, че на места водите са на малко разстояние от дигите и отново може да бъдат залети. За да бъде решен проблемът трябва да бъде изготвен и реализиран проект, който да бъде финасиран от държавата.

В София 140 снегопочистващи машини са извършили обработки срещу заледяване по трасетата на градския транспорт и основни улици в кварталите. Градският транспорт в София се движи навсякъде и изпълнява обичайните си маршрути.

За днес е обявен жълт код за силен дъжд в 11 области в Източна България, където се очакват количества около 20-30 литра на кв. метър.

Свързани статии
Много сняг и силен вятър на Шипченския проход Леден ад на входа на село Баня Ограничения по пътищата в страната заради снега Жълт код за вятър в десет области от страната Истинска зима ни очаква от днес Снегът остава само в планините, но снежната покривка бързо ще се топи 13 области у нас с жълт код за силен вятър НИМХ: Очакваме сняг преди да настъпи астрономическата зима Жълт код за опасно време в половин България Жълт код за опасно време в осем области
Тагове
жълт код сняг проходи
Коментари

Още от последните новини