Компенсираха ВиК дружествата със 16 млн. лева заради скъпия ток

Компенсираха ВиК дружествата със 16 млн. лева заради скъпия ток - E-Burgas.com

Последните 16 млн. лв. за компенсации на ВиК дружествата в страната заради поскъпването на тока през месеците май и юни 2022 г. вече са окончателно изплатени. Програмата за компенсиране на непредвидените разходи на дружествата от отрасъл ВиК за потребена електрическа енергия е одобрена с Решение № 105 от 02.03.2022 г. Общият размер на средствата за компенсиране на водните дружества от 46 млн. лв. бяха осигурени по бюджета на Фонд „Сигурност на електроенергийната система".

Компенсациите на ВиК операторите за двата месеца трябваше да бъдат изплатени най-късно до 31 декември 2022 г. Необходимите средства за всяко дружество бяха установени след определяне на разликата между фактическите разходи на електроенергия за м. май и за м. юни, доказани със съответните документи и предварително разчетените и заложените в цените им разходи при предоставяне на ВиК услугите, одобрени от независимия регулаторен орган.

Целта на програмата бе да надгради мярката за компенсиране с фиксирана сума на 1 MWh за всички стопански субекти. Прилагането ѝ за дружествата от отрасъл ВиК се наложи, за да се компенсират загубите в резултат на поскъпналия ток на свободния енергиен пазар. По този начин се постига стабилизиране на финансовото състояние на дружествата, възможност да погасяват просрочени задължения за електроенергия и да гарантират непрекъснатост и по-добър достъп до ВиК услугите.

Администрирането на програмата се извърши от Министерството на регионалното развитие и благоустройството със съдействието на Министерството на енергетиката и Фонд „Сигурност на електроенергийната система". Създадени бяха предпоставки за подобряване на работата на дружествата, намаляване на междуфирмената задлъжнялост и за срочно изпълнение на инвестиционните им програми.

До момента общо по всички одобрени от правителството програми за 2021 и 2022 г. са изплатени над 95 млн. лв.

Свързани статии
Мъжът, нахлул във ВиК дружество по халат След два часа спорове приеха компенсацията от 1 лв. за горивата Затварят още едно кръстовище в центъра заради ВиК ремонтите Затварят за месец и част от "Шейново" Затварят поредно кръстовище в Бургас заради ВиК ремонти Промени в движението в Лозово и Долно Езерово заради ВиК Продължават ВиК-ремонтите в центъра, временно спират движението по ул. "Търговска" ВиК ремонтите в Бургас достигнаха кръстовището между улиците "Шейново" и "Пробуда" Затварят част от центъра в Бургас заради дейности на ВиК МРРБ: Цената на водата за бургазлии лежи в нивите край Медово (Снимки)
Тагове
ВиК компенсации
Коментари

Още от последните новини