Млад биолог е амбициран в Бургас да има размножителен и спасителен център за влечуги

Млад биолог е амбициран в Бургас да има размножителен и спасителен център за влечуги - E-Burgas.com
Кирил Вълканов показва новия обитател в изложението ЗмиярникЪ

Бъдещият магистър по физиология на животните и човека Кирил Вълканов, отглежда едни от най-опасните змии в света

Бургас е естествен хабитат и любимо място на голяма част от фауната не само у нас, но и на целия Балкански полуостров. Областта е притегателно място на различни видове, оттук минават естествени миграционни пътища, срещат се уникални животни, и не напоследно място, тук е единствената популация на някой застрашени видове.

В тази връзка естествено би било Бургас да има собствен спасителен и размножителен център за влечуги и точно такъв в амбициран да създаде 24-годишният биолог Кирил Вълканов, заедно със своя опитен колега и съдружник Марко Иванов. Двамата вече осем години работят съвместно и развиват популярната изложба на влечуги в Бургас, известна като „ЗмиярникЪ“.
Кирил е бакалавър в Софийския университет, специалност биология и английски език, като усилено се подготвя да защити изключително трудна магистратура това лято по физиология на животните и човека.

Младият бургазлия е изключително запален по специалността си и още от малък се интересува от животни. Първоначално е отглеждал тарантули, когато преди години имаше бум на такива домашни любимци, но впоследствие този интерес отмира у много хора, същото се случва и при Кирил. Следващото му вдъхновение са змиите. „Плени ме тяхната физиология, защото е по-различна от на другите животни. Това ме запали по биологията като наука, много исках да стана зоолог, но перспективите у нас, не дават големи възможности и се насочих към физиологията. От една страна е свързана със змиите и техните токсини, а от друга е биомедицинска наука“, споделя бъдещият магистър. „От моя гледна точка, най-интересен, е самият биохимичен състав на отровите и как всеки токсин участва в различни биохимични каскади, и как в същото време всеки един токсин може да бъде лекарство за сърдечно-съдови заболявания, неврологични, туморни заболявания и редица др. Затова всъщност тези животни не са толкова опасни колкото полезни“, разкрива Кирил.

Първата змия, която отглеждал, е южноамериканска гърмяща змия, която е най-опасната от този вид. През годините в ръцете си е държал много пепелянки, кобри и други видове, практиката с които, му е донесла много познания. Любимка му, обаче, е горката кобра, защото е изключително интелигентна, плува добре, страхотен катерач и крие се умело. От българските видове, с най-голям интерес, наблюдава пъстрия смок. За него, казва, че в и около Бургас има много голяма популация, но прогресивното застрояване и урбанизацията го прогонват.

С херпетолога Марко се запознава в периода му в Тракийското херпетологично дружество, където обменят опит и практики с животните. Оттогава до днес заедно развиват „ЗмиярникЪ“.
„Започнахме с много малък капитал, аз бях разпокъсан с времето заради обучението ми,  взехме животни на изплащане, нямахме установена база все още“, описва началото на съдружието им Кирил. После се запознават се с музикалното семейство Михаил Митев, популярен като FO и Преслава Пеева и в момента развиват съвместни проекти. /виж тук/

Когато има свободно време Кирил Вълканов обича да ходи по излети и да изучава змиите и влечугите в диви условия. В теренните си студентски практики е улавял много змии и е добил много познания за поведението им. Разбира се пази и интересни спомени. Приятел е и съдейства на Студентския клуб за образование и развитие с екологичен център /С.К.О.Р.Е.Ц/ и неговия основател д-р Атанас Грозданов.

Идеята и амбициите на Кирил и Марко са в бъдеще терариумът и  да бъде разширен, да лицензират базата си и да я превърнат в споменатия, по-горе, център.

Свързани статии
Терариумът отново отваря врати на Флората, има нови обитатели Творби на талантливи бургаски творци дават нов облик на изложбата „ЗмиярникЪ“ Питон снесе 15 яйца на бургаското изложение "Snake House", бебетата ще изпълзят есента
Тагове
змиярникъ марко иванов кирил вълканов
Коментари

Още от последните новини