Мария Нейкова: Наредбата за обезвреждане на странични животински продукти е неработеща

Мария Нейкова: Наредбата за обезвреждане на странични животински продукти е неработеща - E-Burgas.com

Областната епизоотична комисия, с председател областният управител проф. Мария Нейкова, проведе редовно заседание, на което се обсъди състоянието на епизоотичната обстановка в региона, както и готовността на общините да се справят при евентуална зараза при дивите и домашни животни. Основен проблем около който се обединиха представителите на общините  беше, че нямат определени терени, които да изпълняват функциите на ями за обезвреждане при евентуална кризисна обстановка при животните, каквато бургаска област преживя неотдавна.

Проблемът е свързан със съгласувателните процедури от „Басейнова дирекция“ – Варна, подробно описани в Наредбата за условията и реда за обезвреждане на странични животински продукти, получени от тях, извън обектите, регистрирани в ОДБХ. Експертите от общините споделиха, че биват предлагани редица терени от тях, които да бъдат използвани при възникването на ситуация, но всички те биват отхвърляни от „Басейнова дирекция“ заради редица ограничения.

„Тази невъзможност на общините да определят терени, които да бъдат използвани при евентуална епизоотия, и то заради съдържание в Наредбата, е силно притеснително“, коментира проф. Нейкова и заяви, че щом няма решение на проблема означава, че Наредбата е неработеща. В тази връзка областният управител отправи категорична заявка към комисията да се предложи проект за изменение на Наредбата с цел по-голяма ефективност. „Това е проблем, който не трябва да се неглижира, защото нещата с инфекциите при дивите и домашните животни трудно биха могли да се предвидят и те връхлитат неочаквано. Ние трябва да сме готови за каквато и да е ситуация, защото всичко останало е оправдание и празни приказки. Очаквам работа и резултати от тази комисия.“, категорична беше Мария Нейкова.

Присъстващите изразиха мнение, че бъдещето при такива обстоятелства е използването на екарисажи и мобилни инсинератори.

Директорът на ОДБХ д-р Митев, коментира че епизоотичната обстановка в региона е спокойна. Няма констатирани заболявания при диви птици и свине, включително и при домашно отглежданите. Вземат се проби за инфлуенца по птиците и африканска чума при дивите свине. Предстои допълнително обучение на членуващите в ловно-рибарските дружини.

Свързани статии
Мария Нейкова: За два месеца постигнахме успех по няколко важни за Поморие теми Започва брегоукрепването на Централния плаж в Царево Мария Нейкова попари фирмата с незаконните чадъри и шезлонги в Несебър Мария Нейкова връща приемните в региона, първата среща с граждани е в Сунгурларе Мария Нейкова: Договорите за водно спасяване трябва да се подписват преди сезона Проф. Мария Нейкова встъпи в длъжност като областен управител След сигнали от граждани: Разпоредиха проверка на Поморийското езеро Областна управа-Бургас: ВиК активите да преминат към Регионалното министерство Мария Нейкова настоява Несебър да получи финансиране за реконструкция на Стария град Областният управител ще настоява за нова художествена галерия в Бургас
Тагове
Мария Нейкова епизоотична комисия
Коментари