Областният управител ще настоява за нова художествена галерия в Бургас

Областният управител ще настоява за нова художествена галерия в Бургас - E-Burgas.com

Недопустимо е Бургас да е единственият град в България без самостоятелна сграда за художествена галерия, смята проф. Мария Нейкова

Днес областният управител проф. Мария Нейкова се срещна с директора на Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“ Георги Динев, арх. Кирил Кирилов и арх. Митко Шекеров. На срещата, проведена по желание на творците, беше потърсена институционална подкрепа от областния управител, в Бургас да бъде изградена съвременна сграда, в която да се съхранява богатият фонд на бургаската галерия.

 „В Бургас са родени много творци, с творчеството на които можем само да се гордеем. Бургас има потенциала да бъде център на изкуството в България. Културният живот тук е много богат и наситен с разнообразни събития“, каза областният управител проф. Нейкова и допълни, че е недопустимо Бургас да е единственият град в България без самостоятелна сграда за художествена галерия.

Арх. Кирилов презентира проекта на новата сграда, като обясни причините, заради които е необходима тази галерия и представи предимствата, свързани с бъдещата й локация, помещенията, където ще се реставрират, съхраняват и излагат произведенията на изкуството. Стана ясно, че има изготвен проект, който е спечелил проведеният през 2014 г. конкурс за предварително (прединвестиционно) проучване. Автори на проекта са арх. Кирил Кирилов и арх. Митко Шекеров.

Към настоящия момент БГХ „Петко Задгорски“ се помещава в бившата еврейска Синагога, паметник на културата, реконструирана и пригодена за художествена галерия през 1966 г. „От тогава до сега фондът й се е увеличил многократно и към днешна дата съдържа над 3200 картини. Неизменна част от него е безценната уникална колекция икони от Странджа и региона на Бургас“, сподели г-н Динев. Той изрази притеснението си, че всички тези произведения на изкуството се съхраняват в изключително неподходящи за целта хранилища, които през последните години са недостатъчни да поемат нарастващия брой творби на Бургаската художествена галерия.

В подкрепа на изграждането на нова сграда за галерия се прави подписка сред общността на творците и архитектите, която до дни ще бъде входирана в Областна администрация Бургас. Според общото им мнение е, че сегашната сграда не отговаря на съвременните изисквания за съхранение, опазване и разпространение на изобразителното изкуство. През годините хранилищата са се наводнявали многократно, в следствие на което е невъзможно да се отстрани влагата и последствията от нея в помещенията. Това води и до трайни увреждания на произведенията на изкуството. Липсва и подходящо проветриво и вентилирано помещение за реставрационни дейности, заради което реставраторът работи в дома си.

Областният управител проф. Нейкова ще отправи писмено предложение до кмета на община Бургас и Общинския съвет, в което ще настоява Бургас да има нова художествена галерия, каквато жителите и гостите на морския ни град заслужават.

Свързани статии
Мария Нейкова: За два месеца постигнахме успех по няколко важни за Поморие теми Започва брегоукрепването на Централния плаж в Царево Мария Нейкова попари фирмата с незаконните чадъри и шезлонги в Несебър Мария Нейкова връща приемните в региона, първата среща с граждани е в Сунгурларе Мария Нейкова: Договорите за водно спасяване трябва да се подписват преди сезона Проф. Мария Нейкова встъпи в длъжност като областен управител След сигнали от граждани: Разпоредиха проверка на Поморийското езеро Областна управа-Бургас: ВиК активите да преминат към Регионалното министерство Мария Нейкова настоява Несебър да получи финансиране за реконструкция на Стария град Мария Нейкова разясни подробно заповедта, касаеща багерите по плажовете
Тагове
Мария Нейкова
Коментари

Още от последните новини