Кой е спряганият за нов министър на икономиката

Кой е спряганият за нов министър на икономиката - E-Burgas.com

Официалната му биография, публикувана на страницата на Министерството на икономиката, сочи, че Лъчезар Борисов е дългогодишен кадър на ведомството. Досега той беше заместник на титуляра Емил Караниколов. Бил е зам.-министър и в служебното правителство на Огнян Герджиков, когато министър беше Тодор Седларски.

Лъчезар Борисов е председателят на надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР), който одобри кредит от 75 мл. лв. на дружество, свързано с колекторската фирма "С. Г. груп", припомни "Дневник". Този скандал дойде насред извънредното положение заради коронавируса и заради него Бойко Борисов уволни целия управителен съвет, начело със Стоян Мавродиев. Отговорност на надзора не беше потърсена, въпреки оправданията на членовете на Управителния съвет, че са получили одобрение от него.

Същият надзорен съвет преди месец одобри изкупуването на двойна цена от ББР на 70% от акциите, с които се увеличи капиталът на Първа инвестиционна банка (ПИБ). Така беше изпълнено последното условие за допускане на България в "чакалнята" на еврозоната. Сделката предизвика остри критики и жалба в съда.

Във визитката на Лъчезар Борисов ББР не се споменава. Там стои обтекаемата информация, че е натрупал "богат опит в сферата на корпоративното управление" - бил е в бордовете на редица частни и държавни компании от сферата на промишлеността, енергетиката и финансовото управление. Не става ясно в кои и в кой период. Посочва се, че е член на Управителния съвет на Фонда за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници.

Очевидно е, че става дума за изпитан кадър. Самият той посочва, че се "утвърждава като държавен служител" от 2002 г., когато е назначен с конкурс за главен експерт в министерството на икономиката. От 2006 г. е началник на отдели - "Преструктуриране и капиталови пазари", "Управление и преструктуриране на държавното участие", "Инвестиционни проекти, международни програми и маркетинг" и "Стратегически анализи и прогнози".

Борисов се гордее с куп награди и грамоти, които е получил "за работата си в Министерството на икономиката, както и на състезания по математика и борсово посредничество".

Новият министър е на 42 години, от Самоков, завършил е икономика в УНСС. Специализирал е "Устойчиво развитие" във Венециански международен университет и Регионалния център по околна среда в Будапеща, както и "Счетоводни и одит регулации" към Световната банка. Завършил е обучение по "Предприемачество и рисков капитал" в Американския университет. В момента е докторант във Висшето училище по застраховане и финанси.

Свързани статии
Бойко Борисов: ГЕРБ ще предложи експертно правителство Министър Пулев идва в Бургас, представя Плана за възстановяване и европрограми Исканата оставка на зам.-шефа на граничните е факт Митинги за правителство и нови избори блокират столицата днес Поискаха оставката на министъра на културата ГЕРБ поиска оставката на правителството Назначиха нов зам.-министър на отбраната Емил Дечев е новият зам.-министър на правосъдието ПП публикува коалиционното споразумение Кутев поискал оставката на Нинова в лично качество
Тагове
министър оставка правителство лъчезар борисов
Коментари

Още от последните новини