Кметът Димитър Николов с добра новина: 15 детски радини ще бъдат оборудвани за деца със СОП и изявени дарби

Кметът Димитър Николов с добра новина: 15 детски радини ще бъдат оборудвани за деца със СОП и изявени дарби - E-Burgas.com

"Добра новина за Бургас! 15 наши детски градини са одобрени и ще получат европейски средства за създаване на подходящи условия за развитие на деца със специални образователни потребности и деца с изявени дарби". Това съобщи лично бургаският кмет Димитър Николов тази сутрин.

Това са „Пинокио“, „Морска звезда“, „Звездица Зорница“, „Звънче“, „Ран Босилек“, „Делфин“, „Славейче“, „Звездица“, „Ханс Кристиан Андерсен“, „Радост“ с филиал кв. Крайморие, „Калинка“ с филиал кв. Черно море, „Чайка“, „Надежда“, „Брезичка“ и „Моряче“.

В някои от тях ще бъде закупено оборудване и дидактически материали за специализирани кабинети тип психомоторна или сензорна зала за индивидуална и групова работа за деца със специални образователни потребности.

В привлекателна обстановка, пълна с модули и материали в различни цветове и геометрични форми със сензорни и тактилни текстури, децата ще развиват въображението, вниманието и комуникацията си чрез игра.

Целта е да се подпомогне психологическото съзряване на детето, да се развият моторните способности, разбирането за време и пространство, взаимодействието с материали, разпознаването на стимули, справянето с емоционалността, приемането на отговорности и др.

В други детски заведения ще бъдат обособени кабинети по музика, театър и изобразително изкуство или ще бъде изградена външна сцена в двора на градината за изява на даровити деца. Там малчуганите ще могат да изнасят театрални пиеси, концерти или да излагат рисунки.

Дейностите по проекта предвиждат още специализирани обучения за повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти за придобиване на специализирани знания и компетентности за работа с деца със специални образователни потребности.

Реализирането на проекта ще даде възможност децата от бургаските детски градини да продължат да развиват своя потенциал в иновативна, модерна и подкрепяща среда. Освен това ще осигури по-високо качество и по-добър достъп до образование на деца със специални образователни потребности, с хронични заболявания, в риск и на деца с изявени дарби.

Свързани статии
Отварят кабинет за деца със СОП в училището в Свети Влас Местата в детски ясли в Бургас се увеличили с 65 за година Отпускат финансова помощ за децата без място в детските градини Без маски за децата в предучилищна и детските градини Бургаските ясли готови да приемат деца от 4-ти януари Въвеждат нови "справедливи" такси в детските градини в Бургас Отварят детските градини в столицата още в понеделник? Учениците се връщат в клас на 4 януари, но в зависимост от епидемичната обстановка Кметът Николов: Даваме по още 1000 лв. на джипитата, които помогнат в триажните центрове 2 хил. деца пътуват до детска градина в друг град, 38 хил. - до училище далече от дома
Тагове
детски градини деца със соп
Коментари

Още от последните новини