2 хил. деца пътуват до детска градина в друг град, 38 хил. - до училище далече от дома

2 хил. деца пътуват до детска градина в друг град, 38 хил. - до училище далече от дома - E-Burgas.com

2 126 деца пътуват до друго населено място, за да ходят на детска градина, 38 170 ученици - за да ходят на училище. Данните са включени в доклад на министъра на образованието Красимир Вълчев, с който той предлага на Министерския съвет актуализиран списък на т. нар. средищни детски градини и училища за предстоящата учебна 2020/2021 г.

Средищна е градина, в чиито предучилищни групи има най-малко 4 деца от населени места без градина или училище с предучилищни групи. Средищно е училище – начално, основно, обединено или средно - с най-малко 10 ученици до 16 г. от населени места без училище.

Списъкът се актуализира всяка година по предложение на кмета на общината след решение на общинския съвет. Транспортът до и от тези учебни заведения се плаща от държавния бюджет.

Министърът предлага от сегашния списък да отпаднат 62 средищни институции поради оптимизация на училищната мрежа и липса на пътуващи деца и ученици. До него са постъпили предложения за вписването на 39 нови институции - 18 градини и една част от градина от 19 населени места в 11 области и 20 училища от 12 области. От тях 32 отговарят на критериите - 16 градини от 11 области и 16 училища от 10 области.

Сега в списъка има 987 институции. След актуализацията той ще включва 957 – 186 детски градини, 33 части от детски градини и 738 училища - от 648 населени места, 240 общини, от всички 28 области.

Очаква се повишаване обхвата на децата и учениците и намаляване дела на преждевременно напусналите образователната система в над 15% от детските градини и в над 34% от училищата на територията на цялата страна, пише министър Вълчев в доклада си.

Източник: offnews.bg

Свързани статии
"Елха на доброто" отново ще зарадва децата в риск Денков се надява това да е последния първи учебен ден за 2021 Кацаров: Всички ученици могат да се върнат в клас още в понеделник Предлагат зелени коридори за големите ученици От днес могат да се провеждат и извънкласни занимания Над 1,5 млн теста са разпределени в училищата Родителите вече могат да подават декларации за данъчни облекчения за деца Обмислят учебната година да започва от първия понеделник на септември Учениците със зелен сертификат се връщат в клас Учат деца в несебърски села как да ползват интернет безопасно
Тагове
училище ученици детски градини деца красимир вълчев образование
Коментари

Още от последните новини