Без маски за децата в предучилищна и детските градини

Без маски за децата в предучилищна и детските градини - E-Burgas.com
faktor.bg

Учебната година ще стартира както обичайно на 15 септември. Ако няма рязко влошаване на обстановката, започваме навсякъде присъствено. Това каза по NOVA образователният министър Николай Денков. МЗ и министърът са тези, които казват „затваряне“. Ако има локален проблем, със здравните власти може да се затвори училище. В МЗ също има дискусии. Последната седмица имаше интензивни дискусии. Има консенсус – започваме присъствено.

Може да се взема конкретно решение на място. Информационна система ни позволява на всяко ниво да имаме информация. И оттам да бъдем много по-гъвкави. Нашата задачата е да държим максимално отворени училищата, но без да подлагаме на риск здравето на учениците. Мен не ме притеснява откриването на учебната година. Проблемът е след това как ще се развият децата, когато влязат в клас и каква е ситуацията в града. Все още обсъждаме къде да са границите – можем да освободим мерките за малките деца. Обсъждаме дали маските да са само за междучасията. Ще има допълнителни възможности да се отворят на 15 минути прозорците.

Децата в предучилищна възраст и в детските градини няма да носят маски. Малките от 1 до 4 клас ще са последните, които ще напуснат училище, ако има проблем. Това ще се случи, ако се затвори на областно ниво. Има възможност за гъвкава организация – сутрин и следобед да се учи. При електронно обучение, не повече от 50 процента от децата в училище. Децата, ако имат някакви признаци, се тестват и изолират.

Тестването ще е доброволно. Това ще е за учителите, които не са ваксинирани и преболедували. През последните дни има активиране на ваксинирани. Има скептицизъм на обществото. С 5 процента успяхме да увеличим процента на ваксинираните. Ако ги увеличим с още 5, ще е голям успех. Виждате в страните около нас колко е по-голям процента на ваксинираните. Но там всички са единодушни. Аз съм за ваксинацията. Дадох личен пример. В момента около 1 процент са ваксинираните деца. Моля ви, ваксинирайте децата на 12-13 г. Проблемът е, че авторитетите в другите страни се обединиха. В България останаха с разнопосочни мнения.

ВУЗ-те започват на различни дати. Студентите започват присъствено, но може при тях да има допълнителни мерки.

Относно негативите при онлайн обучението, той обясни: „Основният проблем е при децата с ниски социални групи и по-ниски възможности. Не е тайна, че доста деца загубиха мотивация от по-добрите социални групи. Борбата е не само тук. Има страни, които затвориха училищата за две години-Куба, Мексико“.

Свързани статии
4 училища в страната и 622 паралелки учат дистанционно Пет нови социални центрове в Бургас ще приютяват над 280 деца (Снимки) МОН: Учителите да носят маски и по време на час Експерти препоръчват ваксинация и на деца заради делта варианта Изследване доказва, че маските ограничават ковид Онлайн училище при 10% заразени ученици В Айтос показаха напредък в програми за работа с деца на УНИЦЕФ В Несебър фокусирасха вниманието на децата срещу противообществените прояви Ето кога сваляме маските Деца засадиха биоградинки в Поморие (Снимки)
Тагове
Николай Денков деца детски градини маски
Коментари

Още от последните новини