Изслушват Гешев днес, една от темите в доклада му е строителството по Черноморието

Изслушват Гешев днес, една от темите в доклада му е строителството по Черноморието - E-Burgas.com
Архив

Правната парламентарна комисия ще изслуша главния прокурор Иван Гешев във връзка с внесения от него доклад от 63 страници за работата на държавното обвинение за първите осем месеци от мандата му, припомня Frognews.bg.

Освен статистика за разследвания и проверки, обвинени и осъдени лица, в доклада са описани шумните акции на държавното обвинение - от срещу наричаните от Гешев олигарси Васил Божков и братя Бобокови, през разследванията за тежки пътни инциденти, за строителството по Черноморието, незаконните сметища и водната криза, и се стигне до карантинните дела.

До доклада на Обвинител номер едно се стигна по настояване на опозиционната БСП. Депутатите й се активизираха след гражданските протести, последвали влизането на въоръжени лица от Бюрото за защита на свидетелите към главния прокурор, спец и военни обвинители в сградата на президентската администрация. Часове след акцията държаният глава поиска оставката на Иван Гешев. За нея настояват над три месеца и протестиращите. Поискаха я и от БСП, но и да го изслушат. Решението беше подкрепено от всички парламентарни групи.

Доколкото процедурата е безпрецедентна, детайлите по нея ще се уточняват в началото на заседанието на правната комисия в ранния следобед, но - по наша информация, депутатите първо ще чуят оценката на Гешев за първите осем месеца от мандата му, а после всяка парламентарна група ще има право на въпроси към него.

Свързани статии
Кметът Димитър Николов внесе извънредна докладна за закупуване за фризер за кръвна плазма Официално: "Подпорната стена" на Алепу е незаконна Апелативен прокурор №1 на Бургас Любомир Петров: Няма да допуснем да сме бунището на Европа Ковид погуби известен бургаски прокурор Депутатите решиха: Главният прокурор ще се разследва от спец обвинител Иван Гешев хвали прокуратурата в Бургас Нови нарушения в разрешението за строеж на „Алепу“ Прокурорите избират свой представител във ВСС Съдът решава законна ли е "подпорната стена" на Алепу Започнаха обвиненията по казуса „Алепу“
Тагове
гешев прокурор доклад алепу
Коментари

Още от последните новини