ВСС заседава по освобождаването на Гешев

ВСС заседава по освобождаването на Гешев - E-Burgas.com

Висшият съдебен съвет заседава по предложението на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Искането е на основание чл. 129 от Конституцията - за тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт.

Магистратите този път не могат да откажат да се занимават по същество с казуса, след като Конституционният съд се произнесе, че въпросът следва да бъде разгледан и че е в правомощията на министъра на правосъдието да внася такова предложение.

Случаят е без прецедент. Членовете на съвета ще трябва да решат по какви правила ще протече процедурата. Решението за предсрочно прекратяване на мандата се взима с поне 17 гласа от 22-ата членове на съвета.

Свързани статии
Гешев: Службите бързо да разсеят съмненията за участието на страната ни във взрива на Кримския мост ВСС не освободи Иван Гешев от поста му ВСС ще разгледа предложенията за предсрочно освобождаване на Гешев ВСС откри втора процедура за освобождаване на Гешев Гласуват предсрочното освобождаване на Гешев ВСС решава съдбата на Гешев на 10 март Прокуратурата изпратила искания до МВР заради списъка с 19-те лица на премиера Правосъдното министерство внася искането за главата до Гешев до дни Министър Йорданова ще иска главата на Иван Гешев Конституционният съд реши: Правосъдният министър може да иска оставката на главния прокурор
Тагове
гешев всс освобождаване
Коментари

Още от последните новини