Има ли нужда Бургас от паметник на кан Тервел?

Има ли нужда Бургас от паметник на кан Тервел? - E-Burgas.com

Над 1500 души гласувата в анкетата на e-Burgas, но идеята предизвика твърде много разногласия

Да бъде изграден паметник на кан Тервел в Бургас или около града по случай навършването на 1300 години от победата на българския владетел над арабите, с която той си е заслужил прозвището Спасителя на Европа. Идеята е на инициативен комитет от Бургас, в който участие взимат над 40 души, сред които общински съветници, историци, бизнесмени и граждани. 

Идеята вече беше анонсирана широко в медиите, след което предизвика и вълна от коментари на бургазлии. Както обикновено при подобни казуси хората бяха разделени, но в обект на спор се превърна не само темата "Къде да бъде поставен паметникът?", но и много други странични въпроси. 

Ето какви са и основните притеснения на бургазлии:

1) Къде да бъде  поставен?

От самия инициативен комитет все още умуват къде да бъде поставен паметникът, като до този момент се обсъждат четири основни възможности. Това са Морската градина, площада пред църквата "Св. св. Кирил и Методий", квартал Крайморие и крепостта Русокастро. От комитета обещаха, че крайното решение ще бъде взето от бургазлии.

В анкетата на e-Burgas, в която взеха участие около 1500 души, категоричен победител бе Морската градина. В коментарите под статията обаче се очерта и един друг голям фаворит. Къде на шега, къде сериозно, много хора предложиха кан Тервел да се извиси на площад "Тройката", като заеме мястото на Альошата, който пък от дълги години е трън в очите на голяма част от хората в Бургас.

2) Кой ще го финансира?

Въпросът с финансирането на подобно начинание изобщо не е за подценяване, тъй като на практика тя е единствената водеща спънка към осъществяването на проекта. Бургас вече познава примера с паметника на Александър Георгиев - Коджакафалията, познат още като бащата на Бургас. Хубавата идея там обаче бе засенчена от поредица от скандали и така до ден днешен паметникът не е поставен, въпреки мащабната дарителска кампания за финансирането му. 

В случая с кан Тервел необходимите средства вероятно ще бъдат дори повече, тъй като идеята на инициативния комитет е паметникът да бъде с внушителни размери, а не просто статуя с реални размери. 

3) Защо на кан Тервел и защо в Бургас?

Едно друго мнение се открои във въпросната анкета на e-Burgas, за която споменахме по-горе. Много хора възнегодуваха, че сред възможните отговори няма "Не мисля, че Бургас има нужда от паметник на кан Тервел". Аргументите за това не са малко, като хората най-вече изтъкват, че кан Тервел няма пряка връзка с Бургас и региона, затова изборът на място буди недоумение. Освен това в Морската градина на Бургас вече има оформени няколко зони - с бюстове на възрожденци, паметници на бургаски артисти и писатели, както и скулпторите от „Международен симпозиум по скулптура-Бургас“. Така между тях трудно би било избрано място, на което да се постави един голям паметник на български владетел от Първото българско царство, който няма да се вписва в обкръжаващата го среда.

4) Кан, хан, княз, цар или друго?

По принцип, винаги когато стане дума за българска история, се намесват и редица истории, които имат свои виждания по въпроса как трябва да бъдат наричани българските владетели. Тук трудно можем да вземем отношение, имайки предвид, че много по-компетентни хора от нас не могат да достигнат до консненсус как да наричаме българския владетел Тервел. На първо място е спорът в произношението на титлата кан и хан, а на второ дали тя изобщо да бъде употребявана. Част от българските историци предпочитат да наричат владетелите от тази епоха с титлите князе или царе, а общинският съветник Георги Дракалиев дори обеща да дари 20 хил. лв. за паметника, при условие, че не бъде наричан кан или хан. 

5) Как е изглеждал кан Тервел?

Друго основно притеснение на хората е това как проектът за паметник може да се доближи максимално до реалната визия на кан Тервел, имайки се предвид, че историческите данни за това са оскъдни. Едно от малкото изображение на българския владетел го изобразява като светец, след като името свети Тривелий Теоктист е било записано в списъка на българските православни светци. Идеята на комитета обаче е паметникът да бъде в светския образ на Тервел, а не в религиозния такъв, така че проблемът остава. 

Коментари

Още от последните новини