Глобяват концесионера на "Смокиня" с 3 856 лв.

Глобяват концесионера на
Снимка BulgariaOnAir

Министерство на туризма налага глоба на концесионера на плаж „Смокините-север“ заради нарушена цялост на плажната ивица. Проверката бе възложена от вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова след информация в общественото пространство за нарушаване на целостта на дюни на плажа. Неустойката е в размер на 5% от годишното концесионно възнаграждение за 2021г. или сума в размер на 3 856,55 лв.

При извършената на 14.04.2021 г. проверка на място от служители на ведомството е установено, че по цялата си дължина плажната ивица е с нарушена повърхност от следи на верижна техника. В южната част е оформен правоъгълен участък, където повърхността е заравнена – хоризонтална, като са оформени точни и равностоящи очертания на бразди от пясък. Отнетият пясък от този заравнен участък е подравнен във вид на насип, неестествено облегнат върху пясъчните дюни.

Констатирането на неестествено състояние на морския плаж след преминаване на верижна техника представлява неспазване на екологичните норми, свързани с опазване на естествения ландшафт по начин и със средства, недопускащи вредно въздействие, необратими изменения и увреждане.

Задължение на Министерството на туризма е да следи как се спазват договорите за концесия и наем на морските плажове през цялата година. Проверяват се и неохраняемите ивици. При установяване на нарушения и неспазване на законодателството се налагат безкомпромисни наказания.

Министерството на туризма работи в сътрудничество с всички оторизирани институции и контролни органи и призовава своевременно да бъде информирано при всякакви съмнения за извършване на неправомерни действия на територията на морските плажове.

Сигнали за нередности на плажа могат да бъдат подавани на телефон 02/ 90 46 833, както и на имейл [email protected]

Свързани статии
Багери на плажа разбуниха духовете и на север Прокуратурата извършва допълнителни проверки Прокуратурата се самосезира по случая с разораването на „Смокиня“ ВАС наложи рекордна глоба от над 4 млн.лв. на ЧЕЗ Пореден плаж на юг си търси стопанин Кметът Тихомир Янакиев опроверга концесионера: Няма щети по плажовете в Созопол Микроскопична глоба за препълненото "Джъмбо" в Пловдив 93% от дюните край Шабла липсват в кадастъра Глобиха нарушителя на плаж Ахтопол-Север с 1000 лв. Сезираха МВР за масово паркиране на коли върху дюни
Тагове
смокиня дюни концесионер глоба разораване
Коментари

Още от последните новини