Експерти препоръчват ваксинация и на деца заради делта варианта

Експерти препоръчват ваксинация и на деца заради делта варианта - E-Burgas.com
BulgariaOnAir

Над 1 900 са новите случаи на коронавирус у нас. Положителните проби са близо 7,8 процента. За пореден уикенд на няколко места в страната работят изнесени ваксинационни пунктове.

Все повече експерти препоръчват ваксинация и на деца заради Делта варианта, който засяга дори и най-малките.

"За децата аз съм твърд привърженик, че децата трябва да се имунизират. Децата над 12 години обезателно трябва да се имунизират. Децата не само носят зараза, те могат и да я предават, а и възрастните могат да предават заразата на децата", посочи пред BulgariaOnAir имунологът акад. Богдан Петрунов.

Въпреки опасността от Делта варианта, личните лекари не наблюдават засилен интерес към имунизацията на деца.

"Няма интерес, при мен специално няма. Имам 1 дете, момче 15-16 годишно ваксинирано единствено и добре понася ваксината, никакви проблеми няма", обясни д-р Георги Миндов.

А здравният министър и образователният министър обещават присъствено обучение на децата в училищата до края на година. Преминаване към дистанционно обучение ще има само локално при повишаване на случаите на Ковид-19.

"Първо ще бъде гимназиалния етап, 11, 10, 9 клас, след това 12-ти. Следва прогимназиалния етап. Изключения сме предвидили за най-малките, от 1-4 клас сме казали максимално в училище, само в краен случай ги извеждаме и другите изключения са 12 и 7 клас, защото на тях им предстоят изпити", посочи образователният министър проф. Николай Денков.

И този уикенд продължават да работят изнесени имунизационни пунктове в страната. Имунизацията на открито обаче крие рискове, смята адвокатът по медицинско право Мария Петрова.

"От това могат да произтекат много негативни последици за здравето на  хората, защото в краткият период, в който се развива тази комуникация нито можем да гарантираме процесът по информиран избор и съгласие, нито може да гарантираме, че сме съблюдавали достатъчно добре и сме обезпечили процесът и сме направили нещата по верния начин", уточни Петрова.

Предстои да се открие и нов пункт за ваксинация в София в метрото.

Свързани статии
Водна терапия в басейн за деца с увреждания в Бургас Мобилен ваксинационен пункт срещу ковид за айтозлии до петък В страната вече са налични нови ваксини срещу ковид Отварят кабинет за деца със СОП в училището в Свети Влас 378 се ваксинираха срещу ковид за денонощието Учиха деца от Созопол, Черноморец и Атия как да се евакуират Доставиха у нас близо 200 хиляди ваксини за сезонен грип 1650 бургаски деца и родители намират подкрепа в общински център Хиляди бургаски деца бяха прегледани безплатно по общинска програма Запознават бургаските деца с правилата за безопасност на движението
Тагове
ваксини деца
Коментари

Още от последните новини