Хиляди бургаски деца бяха прегледани безплатно по общинска програма

Хиляди бургаски деца бяха прегледани безплатно по общинска програма - E-Burgas.com

Общо 2393 бургаски деца на 6-годишна възраст преминаха безплатни профилактични прегледи през второто поредно издание на програмата на Община Бурга за профилактика и лечение на зрението – „Мързеливо око“. Това е най-подходящата възраст, тъй като е желателно коригиращите мерки да се вземат преди постъпването на децата в училище.

Съгласие за включване в програмата подадоха родителите на 3446 от подлежащите на преглед 3569 деца. Резултатите показват, че от прегледаните 2393, с увреждания на зрението са 329 деца, което е 13,75%. Всеки родител, при чието дете бе регистрирано нарушение в зрението, получи насоки за последващо лечение.

„Превенцията е най-добрата стратегия в здравеопазването, а тези прегледи дават възможност да се реагира навреме и да се вземат най-подходящите мерки за предотвратяване на по-сериозни здравословни проблеми при децата“, сподели кметът Димитър Николов.

Профилактичните прегледи бяха извършени от лекари- офталмолози от „Очна клиника Д-р Хубанов“, Медицински център „Оксиком“ и Медицински център за специализирана помощ „Д-р Иванови – Младост“.

Тази година в изследването, освен малчуганите в 4-та възрастова група на детските градини и предучилищните групи, бяха обхванати и тези в 3-та. Това стана възможно, след като Община Бургас закупи и втори мобилен апарат /рефрактометър/ за скрининг на очите, а в изследването този път се включиха и студенти по медицина от университета „Проф. д-р Асен Златаров“, за които това бе практическо обучение по профилактика на очните заболявания при децата.

В първата кампания „Мързеливо око“ от профилактичните очни прегледи се възползваха 1144 деца, като при 225 бяха открити зрителни нарушения или 20 % от изследваните. Повечето деца бяха насочени навреме към подходящия очен специалист и преминаха курс по терапевтична очна гимнастика, а на други бяха предписани очила.

Програмата е дългосрочна, като общинските профилактични прегледи са напълно безплатни и имат за цел ранно откриване, диагностика и при необходимост насочване към навременна терапия и корекция на зрението при децата.

Освен програма „Мързеливо око“, Община Бургас въведе миналата година и профилактични програми, насочени към установяване на гръбначни изкривявания, затлъстяване и плоскостъпие при децата в ученическа възраст.

Свързани статии
Водна терапия в басейн за деца с увреждания в Бургас МБАЛ "Бургасмед" с безплатни профилактични прегледи за деца всеки вторник Отварят кабинет за деца със СОП в училището в Свети Влас Четири дни безплатни прегледи в МБАЛ-Поморие Извършиха безплатни очни прегледи на поморийските първокласници Учиха деца от Созопол, Черноморец и Атия как да се евакуират Бележит пулмолог ще преглежда безплатно в Поморие Безплатни кардиологични и ревматологични прегледи в Поморие В Бургас започва нова профилактична програма за стоматологични прегледи на първолаците 1650 бургаски деца и родители намират подкрепа в общински център
Тагове
прегледи деца
Коментари

Още от последните новини