Едва 20% от хотелите в Слънчев бряг са готови да отворят

Едва 20% от хотелите в Слънчев бряг са готови да отворят - E-Burgas.com

Около 15-20% от хотелите на Слънчев бряг имат готовност да отворят и да посрещат туристи, заяви пред bTV Малина Стратиева от фирма, оперираща с британски туристи. Не се очаква да има посещения на британски туристи въпреки отхлабването на мерките, тъй като младите англичани имат определени изисквания за своята почивка, а в същото време с мерките за хигиена и дистанция, хората няма да могат да се насладят на пълноценна почивка. В крайна сметка тези, които не могат да прекарат ваканцията по техните стандарти няма да дойдат, заяви Стратиева.

Страната ни е рекламирана с безплатни чадъри и малкия брой на заболелите в България в британски медии, разказаха от туристическия бизнес. Все още обаче няма дати, в които ще бъдат възстановени чартърите и не е ясно как ще се планират ваканциите. Въпреки липсата на информация в курорта вече е започнала подготовка.

През лятото може да се очаква вътрешният туризъм да се ориентира към къщите за гости, прогнозира пред "Блумбърг тв България" Димитър Попов от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА). "Може би ще има раздвижване на вътрешния туризъм - но не към морето, а в посока къщите за гости", очаква Попов, но напомни, че част от българите вече са използвали своите отпуски. Представителят на АБТТА прогнозира слаб летен сезон в нашата страна. "Без отварянето на границите туризмът просто не може да се възстанови. Доста туроператори у нас ще са изправени пред фалит. Загубите за туризма е трудно да бъдат изчислени" каза той. Според Попов най-потърпевши от ограниченията заради коронавируса са градските хотели.

Държавата се кани да конкурира и платформите за резервации

От 1 юни ще тръгне онлайн резервационна система "Преоткрий България" - съвместен продукт на държавата и няколко компании, в която българските туристи да открият оферти за лятната си почивка в страната, съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов. Всички хотели и ресторанти, които решат да предлагат услугите си чрез платформата, ще трябва да предлагат храна само от български земеделски производители.

Министърът на туризма Николина Ангелкова не можа да каже до 1 юни колко хотели ще се включат в нея. Участието в платформата е безплатно. Туристите ще могат да видят на платформата храните, които се предлагат в съответния хотел или ресторант от кои вериги идват, от кои региони, както и по какъв стандарт са произведени. Освен това ще има информация и за това какви хигиенни изисквания има в хотели, както и какви мерки са предприети, за да не се разпространява заразата от коронавируса.

Свързани статии
Туристическият бранш подкрепя община Поморие в казуса с летище Бургас Старт на зимния сезон в Банско Хотелиери по морето, приютили украинци, зоват за финансова помощ В Поморие изготвиха анализ на изминалото лято Хотелиери готови да настаняват украинци при равни условия с държавните бази Два дни до края на програмата за бежанци, хотелиери са под напрежение Призоваха хотелиерите за спокойствие във връзка с бежанците от Украйна Българите спасили сезона по Южното Черноморие, летището със 70% ръст на полетите Откриват ловния сезон за диви прасета и дребен дивеч Туристически информационен център – Поморие получи отличие за принос в развитието на туризма
Тагове
туризъм сезон слънчев бряг хотели
Коментари

Още от последните новини