Откриват ловния сезон за диви прасета и дребен дивеч

Откриват ловния сезон за диви прасета и дребен дивеч - E-Burgas.com

Днес се открива ловният сезон за диви прасета и дребен дивеч. Нов регламент на ЕК обаче е на път да остави 90% от българските ловци без оръжия. Причината е въвеждането на пълна забрана за използване на оловото за ловни цели. Боеприпасите, които ще трябва да се използват, струват 10 пъти по-скъпо от настоящите патрони.

„Инициативата на ЕК пряко засяга всички български ловци, които са близо 160 000. Всички оръжия, произведени преди 2000 г., не са тествани и не могат да стрелят с евтината алтернатива на оловото - стоманените сачми. Единственият възможен вариант за тях е да се ползват боеприпаси от бисмут, от ванадий, които са много по-скъпи - 5-6 лева при цена сега 50-60 стотинки", заяви инженер Васил Василев, председател на УС на Съюза на ловците и риболовците в България.

Това най-много ще засегне възрастните ловци, които няма да имат възможност да подменят оръжията си с по-съвременни такива.

Съюзът на ловците и риболовците в България се присъединява към организираната подписка от страна на Европейската ловна асоциация, с която се реагира срещу редица инициативи, водени от ЕК. „Забраната за оловото в мунициите е само една от тях. Има подобна инициатива, която цели да ограничи лова на гургулица в страната, има подобна инициатива срещу лова на едри хищници. От Европа, където тези хищници са изчезнали преди повече от 300 години, идват експерти, които ни казват как да управляваме нашите хищници, които ние успешно управляваме и опазваме през цялото това време", казва още Васил Василев.

Свързани статии
Започват проверки за подхранването и опазването на дивеча Ловци от цялата страна обсъдиха концепцията за развитие на ловното стопанство Ловци откриват ловния сезон, още по-разсъмване бяха проведени инструктажи Ловци алармират: Тровят диви животни и ловни кучета край Черноморец Горските погват ловците в навечерието на новия сезон
Тагове
ловен сезон ловци
Коментари

Още от последните новини