Догодина пускат адаптирани към актуалните варианти на коронавируса ваксини

Догодина пускат адаптирани към актуалните варианти на коронавируса ваксини - E-Burgas.com

Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/ извършва оценка на данни от Pfizer/BioNTech по отношение на бустер доза и оценка на данни на имунокомпрометирани лица - както за ваксината на Pfizer, така и за тази на Moderna. Очаква се през следващата година да получат одобрение адаптирани ваксини спрямо актуалните варианти на коронавируса. За това информира директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов, цитиран на фейсбук страницата на МЗ.

Към момента в България са доставени 6 млн. ваксини, като най-голям дял са РНК ваксините - над 3,7 млн. са доставките от Pfizer. Тя е и най-прилаганата – над 1,5 млн. дози от нея са поставени в страната. Няма притеснения за обезпечаването на третата доза, казва Кирилов и пояснява, че разрешението за употреба под условие е механизъм, който ЕК е въвела, за да може в пандемични условия по-бързо да се издаде разрешение за употреба на съответен лекарствен продукт.

Стартирали са клинични изпитвания във фаза 3 на ваксината на Sanofi. ЕМА извършва преглед на данните от предклиничните изпитвания, както и от изпитванията във фази 1 и 2. Очаква се в края на годината да бъде издадено разрешение за употреба.

Свързани статии
Мобилен ваксинационен пункт срещу ковид за айтозлии до петък В страната вече са налични нови ваксини срещу ковид 378 се ваксинираха срещу ковид за денонощието Доставиха у нас близо 200 хиляди ваксини за сезонен грип Започва ваксиниране срещу ковид по населени места в региона, вижте графика Неваксинираните срещу ковид няма да могат да се ваксинират срещу омикрон Отварят нови пунктове за ваксиниране срещу ковид в региона Едва 3156 души се ваксинираха за 24 часа, 23% са новозаразените СЗО: Трябват нови ваксини срещу ковид и да се впръскват в носа СЗО зове за ускоряване на ваксинирането и носенето на маски
Тагове
ваксини
Коментари

Още от последните новини