Доц. д-р Румен Бостанджиев отговаря на Вашите въпроси: Решила съм да поискам развод. Как да кажа на съпруга си?

Доц. д-р Румен Бостанджиев отговаря на Вашите въпроси: Решила съм да поискам развод. Как да кажа на съпруга си? - E-Burgas.com
Доц. д-р Румен Бостанджиев/ снимка Татяна БАЙКУШЕВА

Психотерапевтът доц. д-р Румен Бостанджиев, д.м. отговаря на въпроси на читателите на e-Burgas.com. Своите питания към него можете да изпращате на E-mail: [email protected]. Съветите на специалиста ще бъдат публикувани в сайта при запазване на анонимност за хората, обърнали се за помощ към лекаря. 

Л. М., 43 годишна:

Здравейте доцент Бостанджиев. Ще ви задам труден и изключително деликатен за мен въпрос. Решила съм да се разведа със съпруга си, но не зная как да му съобщя за това. Страхувам се, че ако му кажа директно, той може да посегне на живота си. А имаме две деца...В същото време решението ми е окончателно и едва ли бих го променила. От шест месеца посещавам групова терапия при психолог и се опитвам да разреша за себе си проблемите, които имаме в семейството, но нищо не се получава. Как съветвате да подхождат в такива случаи Ваши пациенти?

Доц. д-р Румен Бостанджиев: Типови решения “в личния живот не съществуват. Затова нека да обсъдим Вашата конкретна ситуация.В подобни ситуации има поне две възможности.

Първата е свързана с „последен опит“ съвместно да се преодолеят проблемите, довели до решението Ви за развод. Ако имате, макар и плаха надежда за развитие в тази посока, преди да вземете окончателно решение, е добре да предложите на съпруга Ви съвместно участие във фамилна терапия. Ако той избере да се включи и от страна на двама ви има добра воля, възможно е не просто да запазите брака и семейството си, а да поставите ново начало за изграждане на различни отношения, при които и двамата да се чувствате удовлетворени.

В случай, че решението Ви за развод е категорично,то следва да се приеме като суверенно Ваше право, с което няма как да не се съобрази и съпруга Ви. Бихте могли, при този вариант, да му предложите да участва заедно с Вас в разновидност на фамилната терапия, наречена медиация при развод. Целта на този процес е да улесни разделящите се съпрузи да договорят по конструктивен и спокоен начин условията за бъдещите им отношения след развода. Така могат да се спестят много ненужни битки и рани, които двете страни си нанасят. Основната задача в този труден процес е да се запази максимално взаимното уважение, тъй като то е безценно за способността на бившите съпрузи да продължат успешно съвместната си ролята на родители. Не случайно законодателствата в много развити страни изискват задължително медиацията при развод да предхожда и съпътства юридическия бракоразводен процес.

Медиацията при развод позволява на партньорите да осъзнаят, че предстоящата раздяла не заличава, а трансформира техните отношения. В този смисъл и очакването за „тотална загуба“, което може да породи суицидни мисли, е нереалистично. Много разведени двойки, освобождавайки се от нереалистичните си претенции един към друг, успяват да запазят не само уважението, но и приятелското отношение. Така те взаимно щадят имиджа си пред децата, предоставят им еднакви възможности за общуване с всеки от родителите. Това е най-добрата възможност съвместно да съгласуват действията си, когато трябва да се вземат решения в интерес на децата. Подобна практика вече е нещо обичайно в страни като САЩ, където често може да се чуе изразът „щастливо разведени“. Множество научни проучвания категорично показват, че при един успешно протекъл психологичен развод, травматичните преживявания на децата могат да бъдат сведени до минимум. Пощадени са и родителите, които най-често в интервал до две години създават нови семейства, в които успешно интегрират и децата.

Всичко това променя радикално отношението ни към развода днес. От апокалиптично събитие той може да се превърне в едно по-добро начало, стига и двамата партньори да оставят томахавките и нереалните си очаквания и да погледнат мъдро към собственото си бъдеще и бъдещето на децата си. Условието за подобна промяна обаче, в повечето случаие готовност и на двамата партньори да се участват в не лекия процес на психологично предоговаряне на отношенията. За постигането на желания резултат, решаващо е и посредничеството на опитенфамилен терапевт.

Нерешителното изчакване с надеждата, че „времето ще подскаже изхода“ само задълбочават съществуващите конфликти и засилват страданието на всички в семейството. Абсолютно неефективни са и каквито и да било опити за индивидуална или групова терапия, при условие, че някой от партньорите вече е взел решение за развод

Тъй като фамилната терапия е специфичен подход, за който не всички терапевти имат подготовка и опит, развеждащите се партньори следва добре да се информират дали специалистът, при който отиват е лицензиран фамилен терапевт. Информация за това може да се получи от регистрите на Българската асоциация по психотерапия и Дружеството на психолозите в България.

Препоръката ми е да предложите на Вашия съпруг именно тази възможност. Изберете, заедно него компетентен психотерапевт и използвайте неговото посредничество за съхраните максимално това, което е ценно в отношенията със съпруга Ви, но и да си дадете реална възможност да продължите успешно в посоката, която сте избрали.

Коментари

Още от последните новини