Димитър Кърнолски-син: Всички деца са талантливи стига с тях да се работи правилно

Димитър Кърнолски-син: Всички деца са талантливи стига с тях да се работи правилно - E-Burgas.com

Димитър Кърнолски – син е председател на Арт център „Кърноски“ и син на известния български композитор Димитър Кърнолски. Учил е пиано в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София, по-късно записва „Музикална педагогика“ в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.  Бил е член на журито на много международни фестивали и конкурси .  От 2009 г. е продуцент на вокална студия  „Дъга“.

Г-н Кърнолски, кога и как се роди идеята за Арт център?

Преди повече от 30 години баща ми, Димитър Кърнолски,който беше композитор, започва да развива и промотира изкуството за деца и младежи, като създава конкурса „Детски диск“, който първоначално е национален,аслед това става международен. През 1992 година Арт център „Кърнолски“ започва да организира фестивала „Песен магия“, който впоследствие, поради големия интерес, се превръща в международен. Първоначално домакин на фестивала е Слънчев бряг. След това се мести в Албена, после и в Кранево. Вече шеста година отново сме в Слънчев бряг.

Кои са най-успешните мероприятия на арт центъра до момента, разкажете повече за дейността Ви?

Още първият националенконкурс , който Арт център „Кърнолски“ организира - „Детски диск“ (когато стана международен, се преименува на Евродиск), постига голям успех. Това мероприятие е първият частен форум в България и въобще на Балканите.

През 2002 година организирахме концерти в НДК под общото име „Зимна магия“. За три дни направихме шест концерта и Зала 1 беше пълна всеки път. Правеха се благотворителни мероприятия, в него се включиха най-различни участници, имахме много професионалисти сред гостите. Спектакълът беше много интересен.

Международният ни фестивал „Орфей в Италия“ еперлата на нашите фестивали. Арт център „Кърнолски“организирафестивала от 2007 година в Лидо ди Йезоло, който се намира на 20 км от Венеция. Фестивалът се провежда с подкрепата на нашите партньори от италианската неправителствена организация И.Т.А.К.А, чийто президент е почетният консул на България за областта Венето – г-н Джорджо де Фавери и община Йезоло. От три годиниФестивалът се провежда под патронажа на Вицепрезидента на България – г-жа Маргарита Попова и получава благословията на Монсеньор Камилото от Катедралата „Сан Марко“ във Венеция.

Това е един огромен форум, в който участват средно между 350 и 500 човека от над 12 държави всяка година. Присъстват големи делегации от местни представители, от консулствата на Сърбия, на Черна гора, на Румъния...Правимпарад, а сцените, където се организират концертите са страхотни. Около 2500 – 3000 човека ни гледат всяка вечер. Концертите ни се приемат с огромен интерес.

Другото много успешно събитие, което организираме, е Националният ни конкурс „Път към славата“, който се провежда в София. Тази година го осъществихме за четвърта поредна година и събрахме над 1000 човека от почти от всяка една област на България. Жури ни бяха имена като Етиен Леви и ВенЗи. Присъстваха много продуценти от БНР, БНТ; даваха се награди от музикална къща „Фактор“. Децата получаваха стипендии и парични награди.

Спад или възход развива детското и младежко изкуство през годините, какви са личните Ви наблюдения?

През 90-те, когато бях по-малък, нямаше изкуство за деца. Детското изкуство беше на прекалено заден план. Сега, в последните десетина или по-скоро 5 години, се забелязва едно страхотно засилване на форматните телевизионни предавания. Децата започват да проявяват желание да танцуват, да стават актьори, сега е много модерно да са певци. Според мен определено има възход на културното развитие на децата и интереса на родителите им за развитие в тази сфера.

Колко талантливи са българските деца?

По принцип българите са страшно талантливи, но не обичам да правя разделения между децата.Навсякъде има талантливи деца, стига с тях да се работи качествено и по правилен начин.

Кои са най-честите проблеми, според Вас, на децата и младежите и как трябва да бъдат преодолени?

Проблемът е, че не им се обръща правилното внимание. Преди проблемът беше, че не им се обръща достатъчно внимание, сега им се обръща, но според мен не и по правилния начин. Липсва им нормално отношение с родителите. Липсва им позитивизъм , комуникация един с друг. Хубавото е, че малките деца нямат такива бариери и комуникират с абсолютно всеки.

Как избрахте Несебър и Слънчев бряг за арена на фестивала „Ние XXI век“?

Както казах, те са избрани още през 90-те години. След Слънчев бряг се преместихме в Албена, след това в Кранево. Известно време имахме пауза и не правихме фестивали в България. В крайна сметка решихме да се върнем на Българското Черноморие. Намерихме подходяща база и сцени в Слънчев бряг и околията и всичко си дойде по местата.

Морето зарежда ли позитивизма на децата в създаването на изкуство?

Мен със сигурност ме зарежда много . Морето винаги носи различно настроение и предразполага за по-купонджийска атмосфера.

Само български ли участници да очакваме?

Не. Освен от България, имаме участници отЛатвия, Малта, Полша, Чехия, Грузия, Казахстан, Узбекистан. Фестивалът е популярен и много посещаван от чужди таланти. Тази година ще имаме над 300 участници.

Предстоят ли Ви други мероприятия до края на годината и какви?

От 8-ми септември започва нашият трети фестивал за годината– „Орфей в Италия“.

В началото на следващата година ни предстои връчването на годишните ни награди „Сърцето на София“ и„Сърцето на България“. Междувременно, със заместник председателя на Центъра – Снежана Полихронова-Кърнолски, пътуваме много, за да бъдем жури в международни конкурси и фестивали.

Галерия
Коментари

Още от последните новини