Дългоочакваното узаконяване на постройките в Ченгенето пак се отложи, рибарите протестират мълчаливо (Видео)

Дългоочакваното узаконяване на постройките в Ченгенето пак се отложи, рибарите протестират мълчаливо (Видео) - E-Burgas.com

Десетки рибари от селището на Ченгенескеле се качиха в лодките си в знак на мълчалив протест заради отлагане на промени в Закона за рибарството и аквакултурите.

На практика, въпросните промени касаеха узаконяването на незаконните постройки в селището, което е голямата борба на местните рибари от десетилетия. Официалмно те трябваше да получат статут на търпимост на вдигнатите постройки и промените бяха внесени още миналата седмица в Народното събрание. Приемането им обаче бе отложено и това днес изкара рибарите на протест.

Рибарите споделиха, че искат да влязат в режим на търпимост, тъй като не само правото им на съществуване било отречено, а и вече са част от бългхарското нематериално културно наследство. В момента кандидастват към ЮНЕСКО в опит да запазят хилядолетния занаят и съществуването си край Ченгенето.

 

Галерия
Свързани статии
Един от най-добрите графит-майстори преобразява къща в Ченгенето Бурни страсти в Царево заради обявяването на залива "Корал" за защитена местност Изградиха дългоочакваното пристанище в Несебър, плаващи пристани и кей за 121 лодки очакват рибарите Вкусна риба на Ченгенето примамва бургазлии на 17 и 18 юни Компенсират с 2.25 млн. лв. риболовни кораби и рибари заради ковид кризата Рибари в Бургаско излязоха на протест, не получили ковид помощи Ченгенето по стъпките на "Света Анастасия" - превръща се в туристически обект без пластмаса От днес постоянна на нова линия на корабчето "Анастасия" Възроди ли се рибарската професия? В Сарафово искат по-големи риболовни лодки на пристанището Рибари ще обсъждат иноавциите в бранша на Национална среща в Равда
Тагове
рибари рибарско селище ченгенескеле ченгенето
Коментари

Още от последните новини