Дългоочакваното узаконяване на постройките в Ченгенето пак се отложи, рибарите протестират мълчаливо (Видео)

Дългоочакваното узаконяване на постройките в Ченгенето пак се отложи, рибарите протестират мълчаливо (Видео) - E-Burgas.com

Десетки рибари от селището на Ченгенескеле се качиха в лодките си в знак на мълчалив протест заради отлагане на промени в Закона за рибарството и аквакултурите.

На практика, въпросните промени касаеха узаконяването на незаконните постройки в селището, което е голямата борба на местните рибари от десетилетия. Официалмно те трябваше да получат статут на търпимост на вдигнатите постройки и промените бяха внесени още миналата седмица в Народното събрание. Приемането им обаче бе отложено и това днес изкара рибарите на протест.

Рибарите споделиха, че искат да влязат в режим на търпимост, тъй като не само правото им на съществуване било отречено, а и вече са част от бългхарското нематериално културно наследство. В момента кандидастват към ЮНЕСКО в опит да запазят хилядолетния занаят и съществуването си край Ченгенето.

 

Галерия
Свързани статии
Търсят стари рибарски пособия за етно комплекса в Рибарското селище Бургаските рибари към бъдещите управляващи: 50 години чакаме решението на нашия проблем Рибарите в Поморие въстанаха срещу проект за мидена ферма Напредва модернизацията на рибарското селище в Бургас Наглост! Ето поредните бракониерски набези на Мандра (Снимки) Извадиха над километър бракониерски мрежи от Мандра, рибата отива в зоопарка в Айтос (Снимки) Започна модернизирането на Ченгенето, ето как ще изглежда (Снимки) Фотооко: Когато морето е до колене рибарите са на първа линия Популяризират по съвременен начин самобитността на рибарското селище Кметът Димитър Николов към рибарите: Бъдете активни, за да привлечем повече евросредства
Тагове
рибари рибарско селище ченгенескеле ченгенето
Коментари

Още от последните новини