Дългоочакваното узаконяване на постройките в Ченгенето пак се отложи, рибарите протестират мълчаливо (Видео)

Дългоочакваното узаконяване на постройките в Ченгенето пак се отложи, рибарите протестират мълчаливо (Видео) - E-Burgas.com

Десетки рибари от селището на Ченгенескеле се качиха в лодките си в знак на мълчалив протест заради отлагане на промени в Закона за рибарството и аквакултурите.

На практика, въпросните промени касаеха узаконяването на незаконните постройки в селището, което е голямата борба на местните рибари от десетилетия. Официалмно те трябваше да получат статут на търпимост на вдигнатите постройки и промените бяха внесени още миналата седмица в Народното събрание. Приемането им обаче бе отложено и това днес изкара рибарите на протест.

Рибарите споделиха, че искат да влязат в режим на търпимост, тъй като не само правото им на съществуване било отречено, а и вече са част от бългхарското нематериално културно наследство. В момента кандидастват към ЮНЕСКО в опит да запазят хилядолетния занаят и съществуването си край Ченгенето.

 

Галерия
Свързани статии
Извънредно! Труп изплува от водите на Мандра, вероятно е на единия от изчезналите рибари С рибен курбан и два нови паметни знака бургаските рибари отбелязаха стария Никулден (Снимки) Пети ден без след от рибарите в Бургас Четвърти ден издирват изчезналите рибари Продължава издирването на Ивелин и Петър Един от най-добрите графит-майстори преобразява къща в Ченгенето Бурни страсти в Царево заради обявяването на залива "Корал" за защитена местност Изградиха дългоочакваното пристанище в Несебър, плаващи пристани и кей за 121 лодки очакват рибарите Вкусна риба на Ченгенето примамва бургазлии на 17 и 18 юни Компенсират с 2.25 млн. лв. риболовни кораби и рибари заради ковид кризата
Тагове
рибари рибарско селище ченгенескеле ченгенето
Коментари

Още от последните новини