Д-р Марлена Панайотова: Гастроентерологичните заболявания в детска възраст изискват прецизна диагностика и лечение

Д-р Марлена Панайотова: Гастроентерологичните заболявания в детска възраст изискват прецизна диагностика и лечение - E-Burgas.com

Гастроентерологичните заболявания често представляват сериозен здравословен проблем, а диагностиката и лечението им изисква намесата на специалист. Появата им  в детска възраст създава доста тревоги на родителите. За да изясним кои са най-често срещаните гастроентерологични заболявания в детска възраст, потърсихме д-р Марлена Панайотова, специалист по детски болести и детска гастроентерология в Болница „Тракия“, Стара Загора.

Като най-чести причини за възникването на проблеми във възрастта до 2 години, д-р Панайотова посочва болестите, свързани с храненето и отглеждането на децата.

Гастроезофагеална рефлуксна болест например е често срещано състояние в кърмаческата възраст. Представлява връщане на стомашно съдържимо в хранопровода, проявяващо се с повръщания, оригвания, изтичане на мляко от устния ъгъл, което често забавя тегловния прираст. Лечението е включване на различни антирефлуксни млека и медикаменти. Необходима е оценка дали не се касае за друго съпътстващо състояние, при което има повръщане, обяснява д-р Панайотова.

Често срещано състояние в детска възраст е непоносимостта към белтъка на кравето мляко. Най-добрата храна за детето до 1 година е майчината кърма, но когато тя е недостатъчна, децата се дохранват с адаптирани млека, създадени на базата на краве мляко.

 „При 0,5% до 7% от кърмачетата се проявява чувствителност към протеина в млякото. Когато има такъв проблем, е нужно адаптираното мляко да бъде заменено със специални хипоалергенни млека, които не притежават алергогенен потенциал“, посочва д-р Панайотова. Днес на пазара има различни видове хипоалергенни млека, като разходите за някои се покриват от НЗОК.

 „Оплакванията при изразена чувствителност към протеина на кравето мляко са най-често изхождане на кашави изпражнения с примес на слуз, понякога и на кръв, възможно е също повръщане, поява на обрив, забавяне на тегловния прираст, развитие на анемичен синдром, а това са показания, които налагат диетологична промяна и оценка на състоянието“, коментира специалистката по детски болести и детска гастроентерология.

Острите стомашно-чревни инфекции са един от най-често срещаните здравословни проблеми при децата след 2-3 годишна възраст. Най-често те са свързани с висока температура, повръщане, диариен синдром или коремна болка. Могат да бъдат повод за многократни консултации в спешното отделение и налагат незабавно лечение от педиатър или детски гастроентеролог, за да се оцени състоянието и да се избегне опасността от дехидратация на детския организъм. В някои от тези случаи се налага хоспитализация. Това са децата под 3 месеца, недоносените деца и тези, родени с аномалии, имунодефицитен синдром или друго хронично заболяване.

При подрастващите честа причина за появата на гадене, киселини и коремни болки са хроничните гастрити, гастро-езофагеалния рефлукс и нерядко - язвената болест. Диагностицирането им понякога налага ендоскопско изследване. В голямата си част те са обусловени от Хеликобактер пилори инфекцията. Тя се проявява в семейства, в които някой от възрастните има хроничен гастрит или язвена болест. Заразяването с  Хеликобактер пилори  става в детска възраст и при липса на лечение трае цял живот. Рисков фактор за предаването й са лошите социално-битови условия, храненето от общи съдове и жилищната пренаселеност, посочва д-р Панайотова. Това са условия, които създават възможност на трансмисия на инфекцията от възрастните към подрастващите.

Клиничната и микробиологичните лаборатории на Болница „Тракия“ имат възможности за диагностика на тази инфекция. „В комплексната диагностика помага и хистологичното изследване, което предприемаме по време на ендоскопското изследване“, казва д-р Панайотова

В отделението по Педиатрия на Болница „Тракия“  се лекуват деца по всички гастроинтестинални клинични пътеки, за които здравното заведение има сключени договори с Националната здравно-осигурителна каса. Това са заболявания на горния храносмилателен тракт като гастро-езофагеалната рефлуксна болест, хроничния гастрит, язвената болест, глутенова ентеропатия, алегичния ентероколит, възпалителни болести на червата като уцерозен колит и болест на Крон, както и на панкреасната жлеза, черния дроб и жлъчните пътища. В отделението се извършва съвременна диагностика и лечение на редица чернодробни заболявания при деца - всички хронични вирусни хепатити, някои остри инфекции, които биха могли да засегнат черния дроб. За поставянето на правилна диагноза лекарите разчитат изцяло на вирусологичната и клиничната лаборатории, които функционират в болничната база. За детайлна диагностика на някои по-редки състояния в детската възраст се използват възможностите на имунологичната и патохистологичната лаборатории.

Болница „Тракия“ разполага с най-модерната детска видеоендоскопска апаратура от най-висок клас, която прави възможно диагностицирането на изброените състояния. Ендоскопските изследвания при деца под 18 години се провеждат под обща анестезия в специално оборудвана зала с помощта на опитен анестезиолог-реаниматор, подготвен да работи с деца.

В отделението по Педиатрия на МБАЛ „Тракия“ се лекуват всички заболявания на дихателната система. Това са острите пневмонии, бронхиалната астма, бронхиолита и ларингити при малки деца. В него постъпват за лечение ежедневно пациенти със заболявания на отделителната система, различни остри и хронични алергични състояния. Отделението разполага с ултразвуков апарат за коремна и трансфонтанелна  ехография, апарат за функционална диагностика на дишането и съвременен електроенцефалограф. Последният позволява детайлното диагностициране на някои заболявания на нервната система (епилепсия, детска церебрална парализа, увреждания на периферната нервна система).

Всички тези заболявания успешно се лекуват благодарение на екип от лекари, ръководен от д-р Веселина Димова, опитен и висококвалифициран специалист по педиатрия. Част от екипа на отделението са  детски пулмолог и детски невролог. Всички лекари имат специализация по ултразвукова диагностика в педиатрията, като всеки от тях е ежегоден участник на международни и национални научни конференции.

Автор Татяна БАЙКУШЕВА

 

Коментари

Още от последните новини