Бургазлии отнесоха актове заради разходки с кучета в Морската градина

Бургазлии отнесоха актове заради разходки с кучета в Морската градина - E-Burgas.com

Полицаите започнаха вече да налагат глоби и на разхождащи домашни любимци в паркове и градинки. Семейство от Бургас се оплака, че са им съставени два акта за по 300 лева, след като разхождали кучетата си в морската градина в града.

Пред NOVA Пламен и Вяра разказаха, че живеят на метри от парка и извели кучетата си за 15 минути, като спазвали и дистанция. Полицаи обаче ги спрели и санкционирали, като им обяснили, че разходките и на домашни любимци в парковете не са разрешени.

„Полицаите ми обясниха, че според наредбата нямаме право да разхождаме кучета в паркове и градинки. На сайта на Министерство на здравеопазването е написано, че имаме право. Получава се парадокс. Кой е прав – министър Ананиев или полицията?“, пита пострадалият и казва, че ще обжалват актовете.

Парадоксът е в това, че на 20 март здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, в която се казва, че се преустановяват посещенията на паркове, градски градини, спортни и детски площадки, съоръжения на открити и закрити обществени места.

Изключения за домашни любимци в заповедта не са посочени и тя не е променяна. Също на 20 март обаче, след запитване от журналисти, от Министерството на здравеопазването информираха, че домашни любимци може да бъдат разхождани в паркове и градинки, но не трябва да се предизвикват струпвания на граждани, като за целта следва да се спазва дистанция от минимум един метър между собствениците на животните.

Това изключение не влезе в нито една от издадените заповеди на министър Ананиев и формално полицаите имат основания да глобяват, като се позовават на официалната заповед, а не на прессъобщение в сайта на здравното министерство.

Преди дни и столичният кмет Йорданка Фандъкова подчерта, че заповедта на министъра не въвежда изключение за домашни любимци от забраната за посещения на парковете, но засега глобени столичани няма. „Не глобите трябва да ни ръководят. Нека бъдем отговорни“, коментира Фандъкова.

Във Варна засега няма сигнали за наложени глоби, но там полицията също не разрешава на хората да разхождат домашните си любимци в парковете. Още след заповедта на министъра, началникът на „Охранителна полиция“ в морската столица Илиян Илиев коментира пред БНР, че хората трябва да са отговорни и да разхождат кучетата пред блоковете, а не из целия град.

В същото време от днес заработи и Единният информационен портал с актуални данни за коронавируса. Той беше представен официално от Красимир Божанов, директор на дирекция „Модернизация на администрацията“ към Министерския съвет, който изрично подчерта, че една от основните функции на портала е и да ориентира гражданите за актуалните ограничения.

В него има специална секция „ограничителни мерки“, в която са описани всички забрани, въведени със заповед на здравния министър в последния един месец. Сред тях е и тази за посещения на паркове и градинки, но в обяснението изрично е посочено, че домашни любимци може да бъдат разхождани там, стига да не се предизвикват струпвания и да се спазва дистанция.

Заповедта на здравния министър, която е общият административен акт, който полицаите и всички граждани трябва да изпълняват, обаче не въвежда никакви изключения.

Галерия
Свързани статии
Четири кучета от приюта в Бургас вече си имат нов дом, други шест го очакват (Снимки) Десетки бургазлии станаха част от най-новия български игрален филм (Снимки) Ученици от Морското училище карат практика на ро-ро кораба „Дружба“ (Снимки) Бургаският кмет предупреди: Затваряме отново парковете, ако не се спазват мерките! НА ЖИВО: Комисар Рачев и Иван Гюлев с информация как ще посещаваме Морската градина Бургас „отваря“ Морската градина при зелена светлина от министъра Отварят парковете за разходки, но за деца с родители Край морето няма спиране: Бургазлии налазиха плажа, първите бани са факт (Снимки) В Бургаско запукаха нарушителите на мерките със 100 акта на ден Екшън в Бургас заради маските: Противници на мерките с кучета в Борисовата градина се биха с полицаи
Тагове
разходки кучета морска градина акт
Коментари

Още от последните новини