Бургаски капитан пита, ще пострада ли Черно море, ако се прокопае Корабоплавателният канал „Истанбул”

Бургаски капитан пита, ще пострада ли Черно море, ако се прокопае Корабоплавателният канал „Истанбул” - E-Burgas.com

Бургаският капитан Никифор Герчев, председател на доброволческата организация за морско спасяване БУЛСАР, изпрати отворено писмо до голям брой международни организации и ведомства, в което разисква широко темата, свързана с плановете за прокопаване на нов изкуствен пролив, дублиращ Босфора. В него капитан Герчев задава въпроса, ще пострада ли Черно море, ако проектът за създаване на Корабоплавателният канал „Истанбул” бъде осъществен. 

В писмото се казва: "Проблемът, с който си позволявам да Ви занимавам, се отнася до неяснотата относно евентуалното негативно въздействието на планирания за прокопаване, дублиращ Босфора пролив наречен, „Канал Истанбул”. Съществуват сериозни съмнения, че ще бъде нарушен установения от милиони години крехък екологичен баланс на водите на Черно море. Проблемът възниква поради системно увеличаващия се корабен трафик през Босфора, водещ до влошаване на безопасността на корабоплаването. За периода от създаването на конвенция Монтрьо за тези Проливи (1936 г,) до сега корабоплавателния трафик се е увеличил около 150 пъти и почти на всеки 5-6 години се случва по един много сериозен инцидент, обичайно придружен с нефторазливи и човешки жертви."

"Турската страна, на чийто територия са проливите, постоянно, добросъвестно и точно изпълнява възложената й конвенционална отговорност, но системно нарастващия трафик, особенно превоза на енергийни източници (опасни товари) основно от Русия и Азия, повишават нивото на риска за морски катастрофи в коментираната зона, затрудняват корабоплаването, водят до хуманитарни, екологични, икономически и социални щети, понасяни най вече от крайбрежното население край Босфора (около 20 милиона души), а и от корабособствениците на преминаващите кораби. Въпрос на време беше, щото тези количествени нараствания, предизвикващите често пъти аварий „да прелеят чашата на търпението”, и да се търси друг начин за развързване на този „Гордиев възел”. Мисля, че така възникна проекта за прокопаване на „Канала Истанбул”", посочва се още в документа.

Изложени в него са поредица от факти, които българският капитан желае да бъдат подложени на разискване от международната общност на най-високо ниво.

Това според него би могло да стане, ако темата широко дискутирана в специално организиран за целта форум.

" Ние, българските морски доброволци от Национално сдружение за морско спасяване (Булсар), ставаме инициатори за провеждането, примерно в края на месец септември т.г., във Варна или Бургас (България), на един широк международен дебат, на който представители на академиите на науките на черноморските страни, заинтересованите международни организации, а и не само те, да представят натрупаните от тях знания и опит отнасяш се до екологията на Черно море", информира капитан Герчев.

По думите му в един такъв форум ще могат да се включат експерти от не-правителствения сектор и други подходящи, заинтересовани структури, за да може всички заедно, да помогнат за избор на онова верно решение, което да съхрани екологията на морето и едновременно с това, да се постигне достатъчно добро ниво на морската транспортна и социална безопасност и сигурност в черноморските проливи.

"Ако световната общественост си подаде ръка, може да се намали сериозно трафикът през Проливите, чрез осъществяването на проекти за използване на тръбопроводи, както една възможностите вече бе осъществена, а има възможност за още два три проекта. По този начин може да се избегне опасността за увреждане състоянието на Черно море. От друга страна, ако се докаже категорично, че морето няма да пострада с прокопаване на Канал Истанбул, да се пожелае на Турската държава успех и просперитет", заявява капитан Никифор Герчев.

Автор: Татяна БАЙКУШЕВА

Коментари

Още от последните новини