Българин записа тестове с НАСКАР

Българин записа тестове с НАСКАР - E-Burgas.com

През изминалите няколко дни пилотът на "Вромос" Мирослав Петков тества възможностите и особеностите на състезателен автомобил от сериите НАСКАР. Миро навъртя над 100 обиколки на холандска писта "Венрей". Ето какви бяха неговите впечатления от автомобила и за този тип състезания, изключително популярни в САЩ.

"Първото ми впечетление беше, че колите са много "old school", така да се каже като техника, но са 100% чисти състезателни коли. Още със сядането вътре се почуствах много сигурно, позицията на каране е много удобна и седалката е така направена че ти помага много добре да се справиш с големите центробежни сили. В нощта преди теста валя проливен дъжд и трябваше да чакаме до обяд, за да изсъхне пистата, но все пак успях да навъртя повече от 100 обиколки на овала от 1/2 миля", сподели Мирослав.

"Когато подкараш колата първоначалното впечатление е че като, че ли не върви толкова много за 600 кс но това е защото скоростите и по-точно 3-а предавка са много дълги (LMV8 има само 2 или 3 скорости зависи от модела). За да разбереш колко е бърза колата, трябва да изградиш скоростта, всяка обиколка все по-бързо и по-бърз докато влезеш в ритъм. Правите са много къси и трябва да поддържаш скоростта в завой, за да не загубиш скорост и обороти! Най-голямата разлика с европейското каране е в спирането! В нашите традиционни състезания сме свикнали да скачаме на спирачката в последния момент и след това да намаляваме натиска като задържаме малко педала и в началото на завоя, за да завием.

В НАСКАР специално на къса овална писта с голям наклон, се спира малко по-рано, но плавно и веднага още преди завоя се връщаш на газта, за да поддържаш скоростта и траекторията (диференциала е spool или 100% блокиран). Другата голяма разлика е, че в Европа сме свикнали да търсим върха на завоя да изправим завоя. В НАСКАР търсиш бързата следа (the groove както казват), която често е отгоре на овала. Както казах, скоростта се изгражда обиколка след обиколка и вътре става като центрофуга. G силите са големи, но трябва да поддържаш ритъма. Направиш ли грешка - лесно губиш 10 обиколки с добро темпо, докато се върнеш отново в ритъм. Беше ми интересно и ще направя поне едно състезание в Европа преди да реша дали да пробвам в Америка. Трябва да видя как се справям в трафик, защото на този тест карах предимно сам, само за около 10 обиколки имаше друга кола на пистата", допълни още пилота.

Галерия
Коментари

Още от последните новини