БАБХ бие шута на частниците от гьола на "Капитан Андреево"

БАБХ бие шута на частниците от гьола на
Архив Дневник

Заповедта е заради скандала с подкупите и конфликтите на интереси

Частната фирма "Евролаб 2011" има 14 дни да напусне помещенията, които заема на "Капитан Андреево". Това става ясно от заповед на директора на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. Христо Даскалов​, съобщи "Свободна Европа". 

Дружеството трябва "да опразни всички помещения, които държи без правно основание във връзка с договор за наем" на граничния пункт, пише в документа.

Заповедта допуска предварително изпълнение, което означава, че фирмата трябва да бъде изведена веднага.

Освен това агенцията разпорежда на "Евролаб 2011" незабавно да преустанови лабораторната си дейност на границата заради конфликт на интереси.

Фирмата "Евролаб 2011" влезе във фокуса на общественото внимание в началото на април. Тогава стана ясно, че държавата доброволно й е предоставила монопола върху изключително печеливша дейност на границата. През май правителството реши да прекъсне паричния поток към дружеството.

Според кабинета "Петков" именно действията му по овладяване на контрола на трафика на "Капитан Андреево" са една от основните причини, довели до свалянето на правителството.

Заповедта

Заповедта на директора на БАБХ е издадена в петък и 14-дневният срок за освобождаването на сградата изтичат на 15 юли. По думите на проф. Даскалов фирмата е променили изцяло предназначението на помещенията, което е проблем. 

С разпореждането на директора на БАБХ от петък договорът за наем с "Евролаб 2011" се прекратява, а агенцията си иска помещенията веднага. Държането на имотите "без правно основание за продължителен период от време изключително би затруднило дейността, която следва да се извършва в тези обекти от страна на БАБХ и не би гарантирало безпрепятственото извършване на официалния контрол", пише в заповедта.

Според БАБХ "незабавно следва да се преустанови осъществяването на граничен инспекционен контрол върху внесени суровини и храни от животински и растителен произход от наемателя "Евролаб 2011" поради наличие на конфликт на интереси". Като аргумент е посочено и това, че в договора за наем на помещенията не пише, че те могат да се използват за лабораторна дейност.

Последици

На 2 юли Върховният административен съд отхвърли окончателно искането на "Евролаб 2011", която протестира решението на държавата да изпрати свои служители за контрол на влизащите от Турция през ГКПП "Капитан Андреево" плодове и зеленчуци.

Преди месец към медиите изтече запис от разговор на среща между сегашния шеф на БАБХ Христо Даскалов и предшественика му Пламен Моллов, на която е бил предложен подкуп. По време на разговора бившият шеф на БАБХ се опитал да убеди Даскалов, че на турската граница не се случва нищо нередно. Даскалов отказал, а Моллов отрече да го е подкупвал.

Причината за свалянето на правителството на Кирил Петков е казусът с фитосанитарния контрол на ГКПП "Капитан Андреено", който се осъществява от частна фирма, обяви преди дни зам.-министърът на земеделието в оставка Иван Христанов. Самият той е с охрана на НСО заради заплахи. 

Свързани статии
БАБХ започва проверки преди Великден Най-много контрабанда е пресечена на ГКПП „Капитан Андреево” Митничарите от МП "Капитан Андреево" заловили над 27 млн. контрабандни лева през 2022 БАБХ засили проверките дни преди Никулден Създават нови две платна на ГКПП "Капитан Андреево" Контрабандна валута над 1 млн. лева откриха митничари на "Капитан Андреево" (Снимки) Откриха над 100 кг хероин в автомобил с малолетни деца (Видео) Отново интензивен трафик на "Капитан Андреево" Събев обеща спешни мерки за трафика на границата с Турция Събев идва на "Капитан Андреево" заради опашките от камиони
Тагове
бабх капитан андреево
Коментари

Още от последните новини

Спорт
БАБХ бие шута на частниците от гьола на

Регата 24 Май