Асен, който потроши автомобил в Созопол, бе пожален с подписка

Асен, който потроши автомобил в Созопол, бе пожален с подписка - E-Burgas.com

Районен съд – Бургас разгледа мярката за неотклонение на обвиняемия за повреждане на лек автомобил в гр. Созопол и взе спрямо Асен С. мярка за неотклонение „Подписка".

Асен е привлечен като обвиняем за това, че на 29.08.2020 г., в гр. Созопол потрошил лек автомобил марка „Хюндай", собственост на Н. Н., като счупил предно панорамно стъкло и стъкло на предна лява врата на автомобила, всичко на обща стойност 480 лева (престъпление по чл. 216, ал. 1 НК). Предвиденото наказание за извършеното престъпление е до пет години „Лишаване от свобода", т. е. не е тежко умишлено престъпление по смисъла на закона.

Съдът прие, че настоящото разследване е в начална фаза, но въпреки това събраните до момента доказателства са достатъчни, за да се обоснове предположение за евентуалната съпричастност  на обвиняемия към извършеното деяние. Бургаският районен съд обаче намери, че по отношение на Асен  липсва опасност от укриване.

Съдебната инстанция отчете обстоятелството, че обвиняемият е обявен за общодържавно издирване преди да е привлечен в каквото и да било качество, а също и като положително обстоятелството, че Асен сам се е явил пред разследващите органи. Според Районен съд – Бургас не може да се приеме, че обвиняемият е осъждан. Действително спрямо него е било повдигано обвинение, но същият е бил освободен от наказателна отговорност по реда на чл. 78а НК. „Действително са налице криминалистични регистрации спрямо Асен С. и те биха могли да се приемат за данни, че обвиняемият има недобри характеристични данни, но само въз основа на тях съдът не може да се направи извод, че интензитета от опасност Асен С. да извърши престъпление е толкова висок, че да обоснове вземането на най-тежката мярка за неотклонение, а именно „Задържане под стража", пише в мотивите на съдебния акт.

Бургаският районен съд взе предвид и  вредата, за която е повдигнато обвинение и която е под размера на минималната работна заплата, а същевременно в съдебно заседание защитникът на обвиняемия представи доказателства, че са обезпечени вредите от престъплението. Представиха се доказателства за здравословното състояние на Асен и че същият има необходимост да се лекува. Мотивиран от гореописаното съдът намери, че адекватната мярка за неотклонение спрямо този обвиняем, в случая е „Подписка".

Определението на Районен съд – Бургас подлежи на обжалване или протестиране в 3-дневен срок пред въззивна инстанция.

Свързани статии
Междусъседска свада вкара за пореден път Димитър Милков в ареста Прокуратурата иска задържане под стража на бургазлия заради побой Сериозен ръст на гражданските дела в Бургас Бургаски окръжен съдия представи съдебната власт пред ученици Бургаският съд не пощади Ванина от "Меден рудник", остави я под домашен арест Убиецът на хазартния бос Миджурина ще лежи 26 години Непълнолетни пребиха ученик в покрайнините на поморийско село Съдът в Къркларели ще заседава по делото срещу Михаил Цонков и колегите му Батката с питбула от "Меден рудник" саботира делото, иска друг адвокат 18 години затвор за Иван, който разстреля с „Калашников“ приятеля си Петър край Вая
Тагове
асен съд прокуратура
Коментари

Още от последните новини