АПИ отваря офертите за изграждане на тунел под Шипка

АПИ отваря офертите за изграждане на тунел под Шипка  - E-Burgas.com

В Агенция „Пътна инфраструктура" се отварят офертите в тръжната процедура за избор на строител на тунела под Шипка.

Обществената поръчка за проектирне и строителство предвижда изграждането на участък с дължина 10,553 км, от които 7,6 км са ново строителство, а 2,9 км са реконструкция на съществуващия път I-5 Габрово - Казанлък, както и 5 тунела с обща дължина 4,011 км. Тунелът под Шипка ще е 3,22 км. Останалите 4 тунела са по-малки - съответно 171 м, 240 м, 90 м и 290 м. Ще бъдат построени още 6 моста и 1 подлез, 12 бр. армирани насипи, една стоманобетонова подпорна стена, една стоманобетонова укрепителна стена и т. н. Индикативната стойност на поръчката е 267 225 010 лв. без ДДС.

Тунелът под вр. Шипка ще се намира на 1 км западно от прохода Шипка и на 1 км източно от връх Малуша. Северната част на тунела ще бъде в област Габрово, а южната в област Стара Загора. Той ще бъде с две ленти за движение, две водещи ивици и два тротоара.

Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е 1 280 календарни дни или близо 3 години и половина.

Предвижда се проектът „Проектиране и строителство на обект: „Обход на гр. Габрово от км 20+124,50 до км 30+673,48, включително тунел под връх Шипка" да бъде предложен за финансиране от бъдещата Оперативна програма „Транспортна свързаност" 2021-2027 г.

Тунелът ще е възлова точка при движението в посока Север - Юг и чрез него ще се осъществява преминаването през Стара планина в централната част на България. Основните транспортни направления, които ще обслужва са: Русе - Велико Търново - Шипка - Стара Загора - Свиленград (Маказа) и Оряхово - Севлиево - Шипка - Стара Загора - Свиленград (Маказа).

Свързани статии
Планът за Интегрирано развитие на Бургас ще бъде представен на обществено обсъждане След общественото обсъждане в Банево: Градят инфраструктура около квартала Строителството на новия път от и за Меден рудник започва най-рано догодина (снимки) АПИ обяви още една поръчка за Северния обход на Бургас Започва втори етап от ремонта на пътя за Ветрен, променят движението за 10 дни Напредва ремонтът по "Транспортна", половината улица вече е с нов асфалт Продължава строителството на новата спортна зала в Несебър
Тагове
инфраструктура
Коментари

Още от последните новини