930 лв. заплата за личен асистент от 2021

930 лв. заплата за личен асистент от 2021 - E-Burgas.com
tvn.bg

Депутатите приеха окончателно поредните промени в Закона за личната помощ на първо четене, пише Dnes.bg

Новите текстове предвиждат от следващата година право на лични асистенти ще имат хората с увреждания, които имат ТЕЛК между 70,01% и 89,99% степен на увреждане с чужда помощ.

До момента в закона се предвиждаше от 1 януари 2021 г. всички хора с увреждания да имат право на лична помощ, независимо от степента и вида на увреждането. Сега с промените обаче се регламентира конкретен кръг от лица с право на лична помощ, съобразно реалната нужда от асистентска грижа.

Право на такава подкрепа през ще имат пълнолетни с трайни увреждания с 90 и над 90% степен на увреждане с право на чужда помощ, деца с 90 и над 90% степен на увреждане без право на чужда помощ, деца с 50 и над 50% степен на увреждане с право на чужда помощ, както и на хора над 18 години с ТЕЛК между 70,01% и 89,99% степен на увреждане с чужда помощ.

В закона се запазва максималният брой часове лична помощ от 168 часа на месец.

С новите разпоредби се разширява кръгът на лицата, обект на защитената заетост, чрез включване на лицата с психични разстройства и интелектуални затруднения. Така се създават възможности тези групи хора да бъдат подкрепени в процеса на трудовата им реализация на пазара на труда.

Асистентите ще продължат да работят на трудови договори, като ще получават 930 лева за 8 часа работен ден.
Ползването на социална услуга няма да е за сметка на часовете лична помощ.

 


 

Свързани статии
Излъгаха личните асистенти за обещаните заплати Минималната заплата става 650 лв. от януари 2021 Област Бургас на 11-то място по средна работна заплата в страната Еднократната помощ от 375 лв. само за родители с минимална заплата Всеки член от правителството дарява по 1000 лв., средствата отиват за 3000 бедни семейства
Тагове
личен асистент заплата
Коментари

Още от последните новини