930 лв. заплата за личен асистент от 2021

930 лв. заплата за личен асистент от 2021 - E-Burgas.com
tvn.bg

Депутатите приеха окончателно поредните промени в Закона за личната помощ на първо четене, пише Dnes.bg

Новите текстове предвиждат от следващата година право на лични асистенти ще имат хората с увреждания, които имат ТЕЛК между 70,01% и 89,99% степен на увреждане с чужда помощ.

До момента в закона се предвиждаше от 1 януари 2021 г. всички хора с увреждания да имат право на лична помощ, независимо от степента и вида на увреждането. Сега с промените обаче се регламентира конкретен кръг от лица с право на лична помощ, съобразно реалната нужда от асистентска грижа.

Право на такава подкрепа през ще имат пълнолетни с трайни увреждания с 90 и над 90% степен на увреждане с право на чужда помощ, деца с 90 и над 90% степен на увреждане без право на чужда помощ, деца с 50 и над 50% степен на увреждане с право на чужда помощ, както и на хора над 18 години с ТЕЛК между 70,01% и 89,99% степен на увреждане с чужда помощ.

В закона се запазва максималният брой часове лична помощ от 168 часа на месец.

С новите разпоредби се разширява кръгът на лицата, обект на защитената заетост, чрез включване на лицата с психични разстройства и интелектуални затруднения. Така се създават възможности тези групи хора да бъдат подкрепени в процеса на трудовата им реализация на пазара на труда.

Асистентите ще продължат да работят на трудови договори, като ще получават 930 лева за 8 часа работен ден.
Ползването на социална услуга няма да е за сметка на часовете лична помощ.

 


 

Свързани статии
Служебният вицепремиер: Без приет бюджет не може да се актуализира минималната работна залата КНСБ настоява за 800 лева минимална заплата от октомври Средната работна заплата прехвърли 1000 лева във всички региони Без второ увеличение на минималната работна заплата до края на 2022 Област Бургас е на 11-то място в страната с 1272 лв. средна заплата Вдигат минималната заплата на 760 лева Минималната заплата от днес е 710 лева Работодателите против идеята за 760 лв. минимална заплата От КНСБ настояват за 750 лв. минимална заплата Минималната работна заплата става 710 лв.
Тагове
личен асистент заплата
Коментари

Още от последните новини