20-годишен бесарабски българин е загинал във войната в Украйна

20-годишен бесарабски българин е загинал във войната в Украйна - E-Burgas.com

Иван Минков от село Криничное е убит още в началото на войната

Бесарабски българин е загинал на фронта в Украйна. 20-годишният Иван Минков от село Криничное е убит още в началото на войната, предаде NOVA.

 „Той е загинал при защитата на Чернигов. Геройската му смърт е дала възможност на голяма част от цивилното население да се изтегли от града”, разказа Виктор Стоянов, председател на фондация „Македония”, която поддържа връзка и с бесарабските българи.

Иван Минков е загинал на 26 февруари, но поради окупацията, не е имало възможност тялото да бъде върнато по-рано в родното му село, което българите там наричат Чушмелия.

„Стотици бесарабски българи се бият като герои”, каза Виктор Стоянов.

По думите му в Украйна има над 200 000 българи. В Одеса има около 50 000 българи. Има и компактни български общности около град Николаев, в Херсонска област, в град Херсон. „Не знаем съдбата на тези хора, не знаем дали са се изтеглили, дали са загинали”, коментира Стоянов. Според него страната ни трябва да има план за евакуация на цивилното население.

„Цялото население на Украйна е мобилизирано. Никой не знае точния брой. Има момчета, които воюват от 2014 година. Много резервисти получават повиквателни. Има много доброволно желаещи”, коментира Анатолий Волчо, председател на българския просветен център в Търновка.

Свързани статии
Най-малко 18 загинали и 60 ранени от руския удар над мол в Кременчук Русия е убила стотици цивилни в Харков при обстрел със забранени боеприпаси Первий канал: Специалната операция приключи, започва Третата световна война Все повече украинци напускат България Рамзан Кадиров: Асселям алейкум! Украйна е закрит въпрос, на мен ми е интересна Полша... Сорос: Цивилизация може да не оцелее заради войната в Украйна Висш военен в Украйна: Путин има рак, но му остават още няколко години Поне 60 загинали при бомбардировка на училище в украинското село Билохоривка Лавров: НАТО е във война с Русия, има риск от ядрена война Херо: Трябва да предоставим оръжия на Украйна
Тагове
Украйна
Коментари

Още от последните новини