16-ти ден продължава мъката с "Вера Су", моряците си искат заплатите

16-ти ден продължава мъката с
Снимка: МОСВ

16-ти ден корабът "Вера Су" бедства, блокиран в скалите на местността Яйлата край Камен бряг, показа репортаж на БНТ.

Членовете на екипажа му, които вчера трябваше да бъдат разпитани, отказаха да слязат на брега, за да се срещнат с разследващите органи. Разследването, което се води от Добричката окръжна прокуратура, вече премина под специален надзор на Апелативната прокуратура във Варна.

Бурно море и много силен бряг край Камен бряг тази сутрин. Въпреки лошите метеорологични условия, корабът е в стабилно състояние след укрепителните дейности, извършени вчера. Прогнозите обаче са времето да се влоши още, което допълнително ще затрудни ситуацията.

Вчера моряк от кораба се свърза с БНТ и сподели, че моряците са изключително притеснени от условията, в които се намират и не са получавали заплати. Настояват собственикът да изплати възнагражденията им, защото това е тяхно право.

Според адвокат Христо Раев, специалист по морско право, държавата може да остане единствено отговорна за всичко, което се е случило и явно това е стратегията на корабособственика - да минимизира своите отговорности.

"Ако е имало сериозни нарушения в действията на екипажа, употреба на алкохол, наркотици, други причини - заспиване на вахта и т.н., това означава, че те не могат да бъдат установени и много трудно ще се предяви претенция към действията на екипажа. При всички случаи, корабните документи може да бъдат преправени, за да бъде установена някаква техническа нередност или някаква намеса на морската стихия", каза адвокатът.

Екоминистърът Асен Личев разпореди да се прави допълнителен мониторинг на водата в района. Пробите от вчера показват, че няма наличие на замърсяване, но проби ще бъдат направени и днес.

Свързани статии
Министърът на транспорта: Ще построим собствен кораб за търсене и спасяване Отчетено е постепенно понижение на стойностите на наблюдаваните показатели във водата край Камен бряг Двама от "Вера Су" за постоянно в ареста Лошото време отново пречи да се разтовари заседналия кораб Капитанът на "Вера Су" остава в ареста, имало вероятност да се укрие Капитанът на "Вера Су" и негов помощник вече са задържани Карантинираха моряците от "Вера Су" в хотел в Каварна Трима мораци от заседналия кораб са пожелали да слязат Моряците от "Вера Су" получили заплатите си, до два дни слизали от кораба Екипажът на заседналия кораб не иска да бъде евакуиран
Тагове
кораб яйлата
Коментари

Още от последните новини