16-ти ден продължава мъката с "Вера Су", моряците си искат заплатите

16-ти ден продължава мъката с
Снимка: МОСВ

16-ти ден корабът "Вера Су" бедства, блокиран в скалите на местността Яйлата край Камен бряг, показа репортаж на БНТ.

Членовете на екипажа му, които вчера трябваше да бъдат разпитани, отказаха да слязат на брега, за да се срещнат с разследващите органи. Разследването, което се води от Добричката окръжна прокуратура, вече премина под специален надзор на Апелативната прокуратура във Варна.

Бурно море и много силен бряг край Камен бряг тази сутрин. Въпреки лошите метеорологични условия, корабът е в стабилно състояние след укрепителните дейности, извършени вчера. Прогнозите обаче са времето да се влоши още, което допълнително ще затрудни ситуацията.

Вчера моряк от кораба се свърза с БНТ и сподели, че моряците са изключително притеснени от условията, в които се намират и не са получавали заплати. Настояват собственикът да изплати възнагражденията им, защото това е тяхно право.

Според адвокат Христо Раев, специалист по морско право, държавата може да остане единствено отговорна за всичко, което се е случило и явно това е стратегията на корабособственика - да минимизира своите отговорности.

"Ако е имало сериозни нарушения в действията на екипажа, употреба на алкохол, наркотици, други причини - заспиване на вахта и т.н., това означава, че те не могат да бъдат установени и много трудно ще се предяви претенция към действията на екипажа. При всички случаи, корабните документи може да бъдат преправени, за да бъде установена някаква техническа нередност или някаква намеса на морската стихия", каза адвокатът.

Екоминистърът Асен Личев разпореди да се прави допълнителен мониторинг на водата в района. Пробите от вчера показват, че няма наличие на замърсяване, но проби ще бъдат направени и днес.

Свързани статии
Българският полярен кораб вече е в Картахена, следете маршрута му Българският кораб "Рожен" потегли от Черноморск с украинска царевица Общината търси корабен механик за кораба "Бургус" Приготвят кораба "Царевна" за изтегляне по вода От днес българските пристанища са затворени за руски кораби Надежда за българските моряци в Мариупол МО отрече твърдения, че кораб с българи е бил взривен в Украйна Заспиване на вахтения е причинило засядането на Вера Су Двама от 17-те моряци, блокирани на кораб в Украйна, се прибраха в България Родни военни кораби започнаха тактически учения
Тагове
кораб яйлата
Коментари

Още от последните новини