Започва разселването на украинските бежанци от област Бургас към вътрешността на страната

Започва разселването на украинските бежанци от област Бургас към вътрешността на страната - E-Burgas.com

Морска гара-Бургас, която беше използвана за Областен кризисен център, променя своята функционалност. До дни сградата ще бъде пригодена за дневна буферна зона, в която украинците ще изчакват транспортирането си до хотели и бази във вътрешността на страната. 

Днес се проведе заседание на Областния кризисен щаб, на който присъстваха представители на ОД на МВР, Жандармерия, Гранична полиция, БЧК, Община Бургас, от военно поделение Атия, ДП „Пристанищна инфраструктура“. На срещата областният управител Стойко Танков предостави актуална информация от Националния кризисен щаб. Обсъдиха се транспортни схеми за извозването на украинските бежанци от хотелите до дневната буферна зона на Морска гара, така че да не се затруднява допълнително движението, предвид наближаващия летен сезон и да се избегне струпване на автобуси на Морска гара. 

Водят се разговори с почивните бази на Министерството на отбраната в Сарафово и на МВР в Созопол, които да се използват за буферни зони с възможност за нощуване, докато се реализира разселването до конкретен хотел или база. 

В Морска гара БЧК ще раздава сухи пакети, вода, топли напитки и храна, подходяща за най-малките, така че да се отговори на най-неотложните необходимости на бежанците. Буферната зона няма да се ползва за пренощуване, а само за изчакване до планираното им транспортиране до вътрешността на страната. Това ще става с влакови композиции за тези, които нямат собствен транспорт. За целта от БДЖ ще осигурят извънредни влакове и допълнително вагони към редовните им линии. 
Кметът на Община Бургас Димитър Николов обяви, че ще съдейства с осигуряване на автобуси, с което да се подпомогне процеса по извозването на украинците. Общината ще запази трите си кризисни центъра до юли месец, които ще продължат да функционират. Това са центровете в к-с „Меден рудник“, кв. „Ветрен“ и в центъра на Бургас. 

Процесът по разселването на украинските бежанци ще стартира от 29 май и ще продължи до 1 юни. Към настоящия момент продължава процесът по събирането на информация за хотелите, които желаят да работят по новите програми за настаняване, а именно за 10/15 лв. Информацията е изключително динамична, но до този момент обектите за настаняване от морските общини, предимно ниска категоризация (една и две звезди), проявяват засилен интерес за работа по програмата. Продължава обобщаването на информация и за държавните бази, които имат готовност да настанят разселени украински бежанци. 
Организацията по разселването и преместването на украинските граждани към вътрешността на страната отговаря Националният кризисен щаб. Областният кризисен щаб съдейства на местно ниво, като обезпечава транспортирането им от хотелите до буферните зони и жп гара, осигурява буферните зони, организира процеса по раздаването на храна, но не разселва украински бежанци. 
 

Коментари

Още от последните новини