Юбилейният "София филм фест на брега" започва в края на март

Юбилейният

Юбилейното издание на “София филм фест на брега” ще се проведе от 31 март до 8 април 2022 в Културен дом НХК в Бургас.

20-ото издание на феста ще покаже над 20 пълнометражни и 13 късометражни филми, създадени през изминалата година и прецизно подбрани от художествения ръководител на фестивала проф. Георги Дюлгеров.

Срещи и разговори с български и чуждестранни гости, пресконференции и други изненани очакват бургазлии през 9-те фестивални дни.

За четвърта поредна година “София филм фест на брега” организира Киноклас, в който млади бургазлии имат уникалната възможност да се запознаят с киноизкуството и с доказани родни кинотворци, да научат на киноезика, да открият свои съмишленици и приятели.

Всяка година проф. Дюлгеров определя темата, върху която младите ентусиасти работят. Тази година тя е “Документално кино”.

“Киноклас Бургас 2022” ще провокира участниците да покажат Бургас през своите очи, да разкажат лични истории за своя град, свързани с морето и съкровените му места и ще създадат свои документални късометражни филми за Бургас.

Учениците и тази година ще сформират Младежкото жури на “София филм фест на брега”, което връчва Наградата на най-добър филм от късометражната програма, и ще имат безплатен достъп до всички прожекции от 20-ото издание на феста.

Първият от трите етапа на Кинокласа вече тече, а в началото на март започват и самите снимки на филмите, които по традиция ще бъдат показани в рамките на фестивала.

Успоредно с това, по повод юбилея на фестивала, екип от монтажисти и режисьори усилено работи върху създаването на късометражни филми, представящи 19-годишната история на феста, които публиката ще може да види по време на тазгодишното издание в НХК. Архивните кадри припомнят любопитни моменти и случки от изминалите години, показват забравени гости и участници и със сигурност ще бъдат интересни както за по-възрастните киномани, така и за най-младите.

20-ото издание на “София филм фест на брега” се организира от Арт Фест, с финансовата подкрепа на Община Бургас, спонсори и приятели.

Свързани статии
"София филм фест на брега" стартира с над 20 филма, изложба и видео срещи Мария Бакалова ще снима трилър с Ева Грийн за войната в Афганистан Иван Кокинов, който опита да убие ученика с нож, ще лежи 10 години Прожектират безплатно на бургазлии "Жълт олеандър", очаква ги среща с Китодар Артхаус Бургас с интересна програма на Флората днес Четири прожекции от фестивала "Киноваканция" може да гледаме днес Филм с Мария Бакалова ще закрие кинофестивала в Бургас Ето кой филм получи бургаското престижното отличие "Сребриста чайка" Откриха "София филм фест на брега" с емоционален филм (Снимки) Носител на “Оскар” и още два филма с номинации гледаме през април в Бургас
Тагове
софия филм фест кино
Коментари

Още от последните новини