Ето кой филм получи бургаското престижното отличие "Сребриста чайка"

Ето кой филм получи бургаското престижното отличие

Двама сръбски режисьори спечелиха наградата "Сребриста чайка" на XX юбилейно издание на „София филм фест на брега”. Призът на Община Бургас получи филмът "Как се научих да летя", с режисьор Радивое Андрич, а Душан Милич бе отличен с наградата на публиката, за филма "Мрак", който бе оценен от зрителите с 5,92.

Младежкото жури в състав Симона Славкова, Божана Славкова, Бояна Павлова, Ивайло Димитров, Катина Сталева, Мария Ибришимова и Мария Янкова отличи късометражната лента "Насред бетона" на режисьора Йордан Михайловски.

„Общината не само подкрепя, ние обичаме този фестивал, усещаме енергията, която носи. Тази година заради юбилея фестивалните дни и вечери имаха особена магия. Имаме страхотен и много успешен кино клас, участниците в него са нашите бъдещи творци. Казваме довиждане и започваме да мечтаем смело за следващото издание.”, сподели по време на церемонията зам. - кметът по „Култура, туризъм и спорт” Диана Саватева.

Специалната награда на журито отиде за документалния филм "ВТОРОТО ОСВОБОЖДЕНИЕ" в лицето на сценаристката Евелина Келбечева и сценариста и режисьор Светослав Овчаров.

След официалната церемония беше прожектиран филма "Януари", а публиката се срещна с режисьора Андрей Паунов.

От 31 март до 8 април бургазлии и гости на града имаха възможност да видят над 20 пълнометражни и 13 късометражни филми, сред които носителят на “Оскар” за най-добър международен филм “Карай колата ми”, френският “Събитието” със “Златен лъв” за най-добър филм във Венеция, румънският с екзотичното заглавие “Каръшко чукане или шантаво порно”, който е отличен със “Златна мечка”, италианският “Сбогом, Леонора” на майстора Паоло Тавиани, българските продукции “Януари” и “Смирен” и още много други награждавани филми. Програмата обогатиха три документални филма - “Гео Милев в лабиринта на времето”, “Второто освобождение” и “Воев”, два филма с награди от изминали издания на фестивала програма “Ретроспектива” - “Лудетини” и “За тялото и душата”. В селекцията бе включена специалната прожекция за незрящи - филма “Брайтън 4”.

20-ият “София филм фест на брега” се проведе в Културен дом НХК в Бургас и се организира от Арт Фест, с финансовата подкрепа на Община Бургас.

Свързани статии
"София филм фест на брега" стартира с над 20 филма, изложба и видео срещи Мария Бакалова ще снима трилър с Ева Грийн за войната в Афганистан Иван Кокинов, който опита да убие ученика с нож, ще лежи 10 години Прожектират безплатно на бургазлии "Жълт олеандър", очаква ги среща с Китодар Артхаус Бургас с интересна програма на Флората днес Четири прожекции от фестивала "Киноваканция" може да гледаме днес Филм с Мария Бакалова ще закрие кинофестивала в Бургас Откриха "София филм фест на брега" с емоционален филм (Снимки) Носител на “Оскар” и още два филма с номинации гледаме през април в Бургас Два документални филма в програмата на 20-ия “София филм фест на брега”
Тагове
София филм фест кино
Коментари

Още от последните новини