Четири прожекции от фестивала "Киноваканция" може да гледаме днес

Четири прожекции от фестивала

С четири прожекции продължава фестивалът "Киноваканция" в неделя. 

Днес ще може да видим филмите "Авантюриста" и "Болт" от 17:30 часа, както и "Страх" и "Любовни черупки" от 19:30 часа. И четирите филма ще бъдат прожектирани в Дома на НХК. 

"Авантюриста" е документален късометражен филм, който разказва историята на българския дисидент Григор Божилов Симов - един от основателите на Дружеството за правата на човека у нас.

"Болт" е български анимационен късометражен филм от 2020 година на режисьора Илия Шекерджиев. Представлява псттехнологична притча за агресията като разрушителен и гибелен нагон, заложен в един индивид или общество. Детайлът(болт) – като афористична и неделима част от системата, нейното съществуване и рушене.

В 19:30 часа програмата продължава с филма "Страх" - драма на режисьора Ивайло Христов с участието на Светлана Янчева, Майкъл Флеминг, Иван Савов, Стоян Бочев. 

Светла е вдовица, наскоро загубила работата си като учителка. Селото ѝ е близо до границата с Турция и край него често се появяват бежанци. Един ден Светла среща в гората мигрант от Африка и това променя живота ѝ. 

Режисьорът Ивайло Христов използва присъщия си тънък хумор, познат и от предишния му филм Каръци, за да покаже трагикомичната картина на едно разпадащо се общество, неспособно да преодолее предразсъдъците и ксенофобията си заради властващите патриотични илюзии.

От 19:30 часа също може да изгледаме една късометражна прожекция, наречена "Охльовът". Дълга е 16 минути и се разказва за един боязлив охлюв, белязан от травма в детството си, живее скрит в черупката си в свой въображаем вътрешен свят. Но срещата с любовта го кара да рискува живота си, да преодолее страховете си и да открие чудесата на реалността.

 

Свързани статии
"София филм фест на брега" стартира с над 20 филма, изложба и видео срещи Мария Бакалова ще снима трилър с Ева Грийн за войната в Афганистан Иван Кокинов, който опита да убие ученика с нож, ще лежи 10 години Прожектират безплатно на бургазлии "Жълт олеандър", очаква ги среща с Китодар Артхаус Бургас с интересна програма на Флората днес Филм с Мария Бакалова ще закрие кинофестивала в Бургас Ето кой филм получи бургаското престижното отличие "Сребриста чайка" Откриха "София филм фест на брега" с емоционален филм (Снимки) Носител на “Оскар” и още два филма с номинации гледаме през април в Бургас Два документални филма в програмата на 20-ия “София филм фест на брега”
Тагове
кино
Коментари

Още от последните новини