Откриха "София филм фест на брега" с емоционален филм (Снимки)

Откриха

Режисьорът Христо Димитров - Хиндо изненада организатори и публика с бутилка вино, реколта 2003-та, от третото издание на фестивала

26-минутен филм със заглавие “От 1 до 20” с архивни кадри от изминалите 19 години провокира много емоции и спомени в публиката по време на официалната церемония за откриване на XX издание на кинофестивала „София филм фест на брега”.

„Върнахме се назад във времето, припомнихме си забравени моменти и лица. Някои от тях ни усмихнаха, други ни натъжиха”, сподели Кристина Ингилизова, основен организатор на събитието в Бургас.

Зам.-кметът по култура, туризъм и спорт Диана Саватева по традиция откри фестивала, заедно с проф. Георги Дюлгеров и Кристина Ингилизова.

"Благодаря на проф. Дюлгеров, благодаря на Йорданка Ингилизова, на Георги Ингилизов, че преди 20 години имаха куража да създадат това събитие в Бургас. И Бургас стана вторият град след София, който прие "София филм фест". Събитието няма нулева година, въпреки сложната обстановка през последните две години”, сподели Диана Саватева от сцената на НХК.

Тя допълни, че е киноман, а кинофестивал с такава традиция е източник на любов и отношение към седмото изкуство за няколко поколения.

Художественият ръководител на фестивала проф. Георги Дюлгеров сподели за успехите на младите таланти в инициативата "Кино клас", в който участват младежи от Бургас, които правят своите първи опити в киното. Младежкото жури присъжда и наградата за най-добър късометражен филм.

Екип от режисьори и монтажисти, с помощта на снимков и видео материал, събиран през годините от екипа на фестивала, изработи 19 късометражни филма, по един за всеки един от изминалите 19 фестивала. По едно филмче ще бъде прожектирано преди прожекциите през 9-те фестивални дни. Архивните кадри припомнят любопитни моменти и случки от изминалите години, показват забравени гости и участници и със сигурност ще бъдат интересни както за по-възрастните киномани, така и за най-младите.

След официалната церемония по откриване на фестивала бе представена последният филм на режисьора Драгомир Шолев, който бургаските ценители познават от филмите “Подслон” и “Прасето” - и двата показвани вече на “София филм фест на брега”. Лентата е озаглавена “Рибена кост”. Драгомир Шолев, продуцентът на филма Росица Вълканова и Деян Донков в една от главните роли бяха сред специални гости на фестивала.

Галерия
Свързани статии
"София филм фест на брега" стартира с над 20 филма, изложба и видео срещи Мария Бакалова ще снима трилър с Ева Грийн за войната в Афганистан Иван Кокинов, който опита да убие ученика с нож, ще лежи 10 години Прожектират безплатно на бургазлии "Жълт олеандър", очаква ги среща с Китодар Артхаус Бургас с интересна програма на Флората днес Четири прожекции от фестивала "Киноваканция" може да гледаме днес Филм с Мария Бакалова ще закрие кинофестивала в Бургас Ето кой филм получи бургаското престижното отличие "Сребриста чайка" Носител на “Оскар” и още два филма с номинации гледаме през април в Бургас Два документални филма в програмата на 20-ия “София филм фест на брега”
Тагове
София филм фест кино
Коментари

Още от последните новини