Янаки Стоилов поиска освобождаването на Гешев

Янаки Стоилов поиска освобождаването на Гешев - E-Burgas.com

Правя предложение до ВСС за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, заяви министърът на правосъдието Янаки Стоилов. Искането е във връзка с доклад над 100 страници на служебния министър на вътрешните работи, информира bTV.

"В постъпилата информация от Бойко Рашков на 14 юли има данни за действия и бездействия на Иван Гешев, накърняващи престижа на съдебната власт", отбеляза Стоилов.
ВСС ще заседава на 22 юли, когато ще разгледа предложението за освобождаване на Иван Гешев. „Няма да преразказвам, нито да резюмирам доклада, обобщил съм тези основания - разгласявания на данни за досъдебни производства, СРС, единен критерий за разследване на лица, които заемат висши държавни длъжности, както и други, но нека да не изпреварваме събитията", посочи служебният правосъден министър.

Предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Това ще предложи на Висшия съдебен съвет правосъдният министър Янаки Стоилов.

Причината - данни за действия и бездействия, които уронват престижа на съдебната власт.

Иван Гешев ще бъде освободен само ако ВСС гласува искането на министър Стоилов и събере 17 гласа. След това президентът издава указ за неговото освобождаване.
Това е първият случай, в който се иска предсрочното освобождавнане на главния прокурор.

Прокуратурата определи действията на Стоилов като политически.

Прокуратурата не е учудена, че служебният министър на правосъдието, изпълнявайки волята на служебния министър на МВР - Бойко Рашков, внася предложение във ВСС за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Според нея в предложението се съдържат само политически, но не и юридически аргументи, и то е без никаква конкретика.

 

 

Свързани статии
ВСС не освободи Иван Гешев от поста му Министър Йорданова ще иска главата на Иван Гешев Предлагат нови правила за контрол над главния прокурор Бойко Рашков: Гешев е безконтролен, но престъпленията, които разследваме са с дълга давност Иван Гешев: "Обезкостяването" на главния прокурор ще доведе до бум на престъпността И Гешев ще бъде изслушан в парламента Янаки Стоилов: Не съм изненадан от резултата във ВСС ВСС обсъжда освобождаването на Гешев Хаджигенов ще иска изслушване на Рашков и Стоилов за Гешев веднага след клетвата Сийка Милева: Искането на Янаки Стоилов е политически акт
Тагове
Янаки Стоилов Иван Гешев главен прокурор
Коментари

Още от последните новини