Вкартват 50 км подземни електропроводи в Бургас, ще спрат ли авариите?

Вкартват 50 км подземни електропроводи в Бургас, ще спрат ли авариите? - E-Burgas.com
Проектът на EVN има за цел и защита на птиците в региона

Днес експерти от ЕVN и Българско дружество за защита на птиците представиха пред екипа на Община Бургас проекта си за вкарване на над 50 километра електропроводи под земята и защита на птиците. За неговото изпълнение те спечелиха 5.5 млн. евро по програма LIFE на Европейския съюз.

„Щом ще подобрите обслужването и намалите авариите в бургаските квартали, имате моето пълно съдействие! Не по-малко важна е защитата на птиците, които умират от токов удар при кацане и сблъсък с електропроводи, защото Бургас от години се рекламира именно като град на птиците и една от най-важните им миграционни спирки.“, каза кметът Димитър Николов.

Проектът ще се реализира в района на влажните зони около гр. Бургас, а именно Атанасовско езеро, Бургаско езеро (Вая), Комплекс Мандра-Пода и Поморийско езеро, които се намират на един от двата основни прелетни пътя на птиците в Европа - „Via Pontica“ - и са част от мрежата НАТУРА 2000 в България.

Целта е опазване на птиците чрез намаляване на смъртността вследствие на токов удар при кацане върху необезопасен електрически стълб и сблъсък с въздушните проводници на електроразпределителната мрежа.

Проектът на Електроразпределение Юг (част от EVN), разработен в партньорство с БДЗП, получи одобрение от Европейската комисия през май 2021 г. Електроразпределение Юг е бенефициент по проекта, който е на обща стойност 5,5 милиона евро. Общо 75 % от средствата се осигуряват от програма LIFE на Европейската комисия, а 25 % - от Електроразпределение Юг. Планираният срок за изпълнение на дейностите е в периода 2021 – 2026 г.

В рамките на проекта Електроразпределение Юг планира мащабни дейности за обезопасяване на електроразпределителната мрежа:

- Подземно полагане (кабелиране) на 52 км. въздушни електропроводи 20 kV (средно напрежение), което напълно премахва рисковете за дивите птици;

- Обезопасяване (чрез защитни изолации) на 96 км. въздушни електропроводи 20 kV (средно напрежение) с цел премахване на риска от токов удар;

- Монтаж на 2000 броя дивертори (светлоотразителни маркери) по въздушните електропроводи. Чрез тях се намалява вероятността летящи птици да се сблъскат с въздушните проводници;

- Изграждане на 18 трафопоста и една възлова станция.

Съгласно времевия план, в периода 2021-2022 г. ще се изготвят технически проекти и спецификации, както и съгласувателни процедури с институции. Планирано е строително-ремонтните дейности да стартират от 2023 г.

Освен предпазни мерки за птиците, проектът ще подобри сигурността на снабдяването с електроенергия за клиентите в близките населени места, в които през месеците с миграция на птиците се регистрират смущения в електрозахранването.

На днешната среща екипът на кмета Николов обсъди с експертите от ЕVN България и общи действия за развитие на следващите перспективни зони за живеене и бизнес в Бургас, които трябва да бъдат обезпечени с качествено електроподаване. Сред участниците в нея бяха още зам.-кметът Чанка Коралска и Емил Бурулянов – главен архитект на Община Бургас.

Свързани статии
Втора ръка: Скочиха цените на коли над 10 години Без ток заради ремонти на електропроводи в общината, ето къде ще има смущения Ръст на продажбите на автомобили в ЕС и у нас Семейства в Приморско плащат промишлен ток заради неуредици Включете се във фотоконкурса "Добре с природата" и спечелете награда Част от Бургас осъмна без ток Енергийният министър: Няма да има режим на тока у нас Омбудсманът: Цените на тока и парното трябва да са поносими за хората Търсят кръв за детето, ударено от волтова дъга в Бургас Къмпинг „Каваци“ остана без ток, местните притеснени от кражби
Тагове
електропроводи аварии ток
Коментари

Още от последните новини