Виолета Комитова разказа за безобразията в „Автомагистрали“

Виолета Комитова разказа за безобразията в „Автомагистрали“ - E-Burgas.com

Никой не спира строителството на АМ „Хемус“. Кой може да го спре? Първо фирмите, които да кажат на своите работници, че нямат пари за заплати. Това ще е една лъжа. Това каза министърът на МРРБ Виолета Комитова по НТВ. По тази тема тя допълни:

Няма логика в това нещо, но е възможно по някакви други причини да спрат този процес. Искам да кажа на работниците, че фирмите имат пари. Аз нямам власт над шефа на „Автомагистрали“ АД Стоян Беличев. Видяхте, че министърът не може да сложи временно ръководство.

Той е шефът на строителна компания и той може  да каже: „спирам строителството“. Може да манипулира целия процес. Аз мразя незавършеното строителство, защото то е най-скъпо. Смятам, че трябва да се завърши тази магистрала и е много важна за Северна България. Тя може да поскъпне 5 пъти.

Допускам, че някой може да тръгне да спира строителството, но това не съм аз. Не разбирам защо се говори са спиране. Ние работим и си общуваме с фирмите. Строителните фирми-45-50,  са получили аванс. Министърът не е прокуратура и аз се боря превантивно срещу корупцията.

Държавата отделя много пари за строителство. Фирмите се оплакват от години, че парите за строителство са малко. Всички са прави. А гражданите са недоволни от ниското качество. Е защо се случва така?

Мога да ви обясня механизма на надписване на сметката. Един път може да трябва 100 кубика бетон, но пише 200. Количеството е завишено. Нашите аванси с фирмите са сключени по оферта на самите фирми. Гледаме едно свлачище. Отива ваша фирма, гледате на око и написвате толкова бетон и желязо ви трябва. Отивате при Беличев и искате 16 млн. Стискате си ръцете и той ви  ги дава. Той смята, че това е правилен процес. При всички свлачища е станало така. Докато няма проект на чертежи ние не знаем колко пари ще трябват.  Няма чертежи нито за пътя, нито за свлачищата.

Ремонтът на „Тракия“ е друга тема. Те се финансират с други средства пак от националния бюджет. Три фирми работиха в участъка край Чирпан. На 12 май те работят усилено, а туристическия сезон се открива на 15 май. Има две опции-да спрем или продължим. Ние какво да правим?

Фирмите започнаха да искат парите си. Три фирми всеки ден искат милиони. Казахме, че ще дадем парите на тези три фирми, но искахме да видим качеството. Установихме, че то е лошо. Поискахме нередностите да се оправят. Не съм съгласна повече да се раздава авансово пари за това дружество. Ако не съм права, нека да остане г-н Беличев в „Автомагистрали“. Но какво се е случило - 188 млн. раздаваме кеш на приятелски фирми за свлачища, защото са спешни. И сега няма нито едно направено.

Свързани статии
Назначиха нови двама шефове в "Автомагистрали" ЕАД МВР и НАП влязоха в "Автомагистрали" Бившият шеф на "Автомагистрали": Има гаранции за ремонта на "Тракия" Искат промени в ЗОП заради корупцията в "Автомагистрали" Виолета Комитова: Парите на АПИ са изхарчени до април "Автомагистрали" давали обществени поръчки без да имат пари за тях АПИ вече е с нов шеф Комитова уволни и новия шеф на АПИ заради своеволия Бившият шеф на "Автомагострали" пак се натиска да ги оглави, дори като управител на 4 фирми Шефът на "Автомагистрали": Изхарчени милиарди по безобразен начин
Тагове
Виолета Комитова Автомагистрали
Коментари

Още от последните новини