Виолета Комитова: Парите на АПИ са изхарчени до април

Виолета Комитова: Парите на АПИ са изхарчени до април - E-Burgas.com

По данни на регионалния министър, за тази година бюджетът на АПИ за текущ ремонт и поддръжка на пътища е 382 милиона, възложените договори обаче са за милиард и половина, показа БНТ.

Говорителят на правителството - Антон Кутев, нарече това планирана измама и заяви, че случаят трябва да се разследва от прокуратурата.

Според изнесените данни за периода 2018-2021 година всички заложени в бюджета на АПИ са надвишени в пъти. За тази година предвидените в бюджета 382 милиона за цялата година били разплатени още до април. А сега фирмите питали ще си получат ли останалите пари по договорите за милиард и половина.

"Срещали сме се с тези фирми и сме ги питали защо работите, без договорите ви да са обезпечени. Оказва се, че те са взимали само малки аванси, а цялата сума по договорите им е била плащана в края на годината с постановления на Министерския съвет и пари от излишъка", заяви служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.

Комитова каза, че тя, като служебен министър, не може да обясни как става това един бюджет от 382 милиона да се прескочи до такава голяма степен, че да бъде надвишен близо 5 пъти. И защо, когато се е знаело колко пъти е надвишен за всяка от годините от 2018 година насам, в този за следващите години пак се предвиждали максимум около 400 милиона.

"Аз това го наричам форма на измама, защото фирмите, с които ти си подписал договор и си обещал да платиш парите ти си ги измамил. Тези пари ги няма в бюджета", допълни говорителят на правителството Антон Кутев.

Според Кутев прокуратурата трябва да се занимае с казуса.

В отговор пред БНТ бившият регионален министър Петя Аврамова нарече обвиненията за договори на стойност милиард и половина лъжа. Обясни, че всичко възложено е в рамките на утвърдения бюджет.

"Но фирмите винаги са използвали летния сезон да направят ремонт на пътните отсечки, за които отговарят и да ги подготвят за зимата. Като винаги са знаели, че в бюджета се търсят средства за обезпечаване на средствата, които те са използвали за тези ремонти", добави Петя Аврамова, бивш министър на регионалното развитие и благоустройството.

Никой не знае дали тази година ще има излишък и дали тези договори за милиард и половина ще могат да бъдат покрити, контрираха от МРРБ. Според Аврамова обаче пари за разплащане с фирмите има и сега.

Към момента регионалният министър се е разбрала с фирмите, изпълнители на ремонтите и поддръжката, че ще продължат да работят както и досега. Надеждата на министерството е, че в края на годината отново ще има необходимия излишък, за да бъдат платени тези милиард и половина по договорите.

Няма опасност от спиране на ремонти и строежи на пътища, гарантираха от ведомството.

Свързани статии
Отговорът на Кралев за Зимния дворец: Видеото на министъра е манипулация АПИ обяви кои пътища в област Бургас ще бъдат ремонтирани през 2022 година Кирил Петков: Корупцията е инструмент за чуждо влияние, нужни са общи усилия за противодействие Решават казуса със забавените плащания на пътните фирми в най-кратък срок АПИ: Кръпките по пътищата са временно решение, ремонтите ще започнат при по-топло време Лаура Кьовеши пристига у нас по покана на Кирил Петков Пресякоха контрабанда на злато за близо 700 хил. лв. на българо-турската граница (Снимки) Над 500 снегорини чистят пътищата в районите със сняг Посегнаха и на онкоболните: Източиха 200 хил.лв. от болница в Благоевград Предстои разширение на ГКПП "Малко Търово" и нов туристически пункт край Резово
Тагове
АПИ Виолета Комитова корупция
Коментари

Още от последните новини