Шефът на "Автомагистрали": Изхарчени милиарди по безобразен начин

Шефът на

В периода април-май от сметките на дружеството са изтекли близо 50 млн. лв. към различни фирми

В периода април-май от сметките на „Автомагистрали“ ЕАД са изтекли близо 50 млн. лв. към най-различни фирми. Част от тях са по ин-хаус, а разплащането става, когато АПИ одобри сертификатите за извършена работа. Ние нямаме одобрени сертификати на много от тях и въпреки това сме платили. Това са около 18 млн. лв. от близо 50-те млн. лв. Пари от дружеството, които би следвало да се използват за заплати, за консумативи, както и за нуждите му. Вместо това сметката на дружеството е почти източена, за да може да се разплащат ударно аванси към трети лица, за които няма основание. Основанието идва, когато имаме одобрен сертификат за извършена работа. Това каза председателят на съвета на директорите на „Автомагистрали“ ЕАД Десислава Христова в предаването „Алтернативата“ по TV1 с водещ Генка Шикерова.

По думите й в дружеството цари пълен хаос и липса на стройни правила кой за какво отговаря и пред кого се отчита.  „Има леко безхаберие, но не защото хората са неможещи“, коментира още тя.  Старият борд е отхвърлил неколкократно предложение за вътрешни правила и е предпочел да се плати на външно лице, което да ги изготви. Около 30 хил. лв. са платени за изготвянето им, а това представлява заплатите за десет месеца на един ръководител на отдел. Раздадени са много пари на физически или на юридически лица за неясно какви услуги, които биха могли да бъдат извършвани вътре в дружеството, с неговия капацитет. „Хората трябва да разберат, че става дума за милиарди лева, изхарчени по безобразен начин“.   Христова съобщи още, че е взето решение от първи юли заплатите на служителите да се увеличат с десет процента.

Във връзка със застраховките при авансови плащания, председателят на СД на „Автомагистрали“ поясни, че при възникване на проблем  стои въпросът с евентуално изпадане на застрахователните дружества в несъстоятелност и неспособност да изплатят предвиденото. „Изпълнителите едва ли биха се съгласили на банкова гаранция за огромни суми, защото няма банка, която да им ги отпусне без сериозно обезпечение, без реален ресурс или запориране на банкова сметка, по която има сериозно покритие. Много по-лесно е да се сдобиеш със застраховка и явно се е бързало, като е предпочетен този модел, който е по-рисков най-вече за нас“, допълни тя. По нейните думи изпълнителят може да се откаже и ще се тръгне по дълги процедури, при които не се знае дали застрахователят ще бъде платежоспособен.

Свързани статии
Събев обеща спешни мерки за трафика на границата с Турция Събев идва на "Капитан Андреево" заради опашките от камиони Парични бонуси срещу сигнали за укриване на данъци Отговорът на Кралев за Зимния дворец: Видеото на министъра е манипулация АПИ обяви кои пътища в област Бургас ще бъдат ремонтирани през 2022 година Кирил Петков: Корупцията е инструмент за чуждо влияние, нужни са общи усилия за противодействие Решават казуса със забавените плащания на пътните фирми в най-кратък срок АПИ: Кръпките по пътищата са временно решение, ремонтите ще започнат при по-топло време Лаура Кьовеши пристига у нас по покана на Кирил Петков Пресякоха контрабанда на злато за близо 700 хил. лв. на българо-турската граница (Снимки)
Тагове
Автомагистрали корупция АПИ Десислава Христова
Коментари

Още от последните новини