КЗП и БАБХ започват проверки в навечерието на Великден

КЗП и БАБХ започват проверки в навечерието на Великден - E-Burgas.com

Комисията за защита на потребителите (КЗП) и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще извършват съвместни проверки в търговските обекти в цялата страна във връзка с предстоящите Великденски празници.

Институциите ще следят и за предоставянето на пълна и вярна информация за продуктите, а КЗП в рамките на своите функции – и за условията на сделките при промоциите и намаленията. Това съобщи председателят на Комисията Димитър Маргаритов пред bTV.

Потребителите масово предпочитат български хранителни продукти и затова ще се следи за правилното означаване на техния произход, посочи още той. С особено внимание ще се следят стоките с етикети за биопроизход. В съответствие с действащия Регламент на ЕС храни с означения на опаковката „Био“ и „Еко“ могат да се продават само от сертифицирани производители и търговци.

По думите на Маргаритов в момента вече тече кампания за проверки в онлайн пространството по отношение на предлагането и доставките на хранителни продукти по домовете.

Във връзка с наближаващите Великденски празници, председателят се обърна с няколко съвета към потребителите:

  • - Да избягват да пазаруват извън търговските обекти, особено когато т.нар. амбулантни търговци предлагат хранителни продукти;
  • - При обявени намаления е добре да сравняват цените на стоките, като направят проверка в друг магазин или в интернет;
  • - При пазаруване на хранителни стоки от интернет могат да върнат само продукти, които са с изтекъл срок на годност;
  • - Да подхождат много внимателно към купуване на стоки, които се предлагат в социалните мрежи.



 

Свързани статии
Започват засилени проверки на камиони и автобуси по пътищата у нас Продължават проверките на ИАРА в региона ИАРА със засилени проверки в цялата страна (Снимки) Засилените полицейски проверки в страната продължават Инспектори на ИАРА осъществиха 1084 проверки в навечерието на Никулден БАБХ засили проверките дни преди Никулден Инспектори на ИАРА извършиха проверки на Поморийското езеро и язовир Цонево (Снимки) Граничари от Бургаско са с дисциплинарни проверки за съпричастност към трафика с мигранти Хванаха 39 дрогирани шофьори само за ден у нас Демерджиев: Тече проверка в Гранична полиция, мигрантският натиск е най-голям от години
Тагове
проверки великден бабх кзп
Коментари

Още от последните новини