В Очно отделение на УМБАЛ Бургас възстановиха зрението на млада жена с катаракта

В Очно отделение на УМБАЛ Бургас възстановиха зрението на млада жена с катаракта - E-Burgas.com

В окото е имплантирана специална леща с удължен фокус

32-годишна жена с катаракта е потърсила помощта на очните специалисти в УМБАЛ Бургас. Случаят е много интересен, защото катарактата – т.нар. старческо перде е считано за заболяване предимно на възрастните. Развива се най-вече след 65-годишна възраст, защото причината е естественото стареене на лещата на окото. Тя помътнява, зрението става като през перде, оттам идва и наименованието „старческо перде", обясни началникът на Очно отделение д-р Румен Мутавчиев. Макар и да има случаи, в които пердето се появява на по-млада възраст, това е по-скоро прецедент, категоричен е той.

Младата пациентка е информирана за начините, по които се премахва пердето – а именно оперативна интервенция с ултразвук, при която естествената леща се раздробява и аспирира от окото, а на нейно място се поставя изкуствена, която трябва да върне зрението. Чела е много за видовете лещи, но била объркана, тъй като не е могла да прецени кой от всички импланти е най-подходящ за нея. Д-р Мутавчиев предлага съвсем нов вариант – леща на американска компания с дългогодишен световен опит. Лещата Vivity е най-новата разработка на компанията. „Вече знаехме за световния опит с тази леща, бяхме и на няколко научни срещи с представени резултати. Това е леща с удължен фокус, която позволява пациентът да не носи очила след операцията. Много подходяща е за шофьори, за млади и работоспособни хора. За разлика от други импланти, тя може да се постави само на едно око, докато при другите трябва да се оперират и двете очи. Но при моята пациентка нямаше нужда, защото другото й око не е увредено. Освен това, тя е шофьор", аргументира избора д-р Мутавчиев. Той първи използва лещата в Бургас, след премиерата й в България.

Манипулацията за премахване на перде спада към т.нар. еднодневна хирургия. Тя се извършва безкръвно, безшевно, с местна упойка, като пациентът си е вкъщи още на същия ден. В последните 20 години подходът към този тип операция претърпя гигантско научно развитие.  Сега тя е строго индивидуализирана – хирургът задължително разпитва пациента какъв е начинът му на живот и какво зрение желае да получи. Това се прави заради различните видове лещи – едни осигуряват добро зрение надалеч, а за близо трябват очила, други са двуфокусни – гарантират добро зрение наблизо и надалеч. Последното поколение леща е лещата с удължен фокус, която дава независимост от очила на средно и далечно разстояние.

Очно отделение на УМБАЛ Бургас отново работи след дълъг престой заради КОВИД-кризата, а списъкът с пациенти, чакащи за операции на перде, вече е пълен.

Галерия
Свързани статии
Червеният кръст и УМБАЛ Бургас отличиха кръводарители за пример УМБАЛ Бургас: Ако сте мъж над 65, пушач и с високо кръвно, трябва да знаете това Дефицит на медицински сестри в почти всяко отделение в УМБАЛ-Бургас УМБАЛ Бургас ще плаща по-ниски сметки за ток с фотоволтаичната система УМБАЛ: Бежанците не заплащат за оказаната им помощ Едва 15 свободни ковид легла в Бургаската болница, спират плановите прием и операции Нов специалист по ендокринология преглежда в Медицинския център на УМБАЛ Бургас Д-р Казмин, УМБАЛ-Бургас: След прекаран ковид търсете ревматолог УМБАЛ-Бургас определи протеста на медиците като политически УМБАЛ-Бургас ще светне в зелено в Деня на донорството
Тагове
умбал имплантация
Коментари

Още от последните новини