В Очно отделение на УМБАЛ Бургас възстановиха зрението на млада жена с катаракта

В Очно отделение на УМБАЛ Бургас възстановиха зрението на млада жена с катаракта - E-Burgas.com

В окото е имплантирана специална леща с удължен фокус

32-годишна жена с катаракта е потърсила помощта на очните специалисти в УМБАЛ Бургас. Случаят е много интересен, защото катарактата – т.нар. старческо перде е считано за заболяване предимно на възрастните. Развива се най-вече след 65-годишна възраст, защото причината е естественото стареене на лещата на окото. Тя помътнява, зрението става като през перде, оттам идва и наименованието „старческо перде", обясни началникът на Очно отделение д-р Румен Мутавчиев. Макар и да има случаи, в които пердето се появява на по-млада възраст, това е по-скоро прецедент, категоричен е той.

Младата пациентка е информирана за начините, по които се премахва пердето – а именно оперативна интервенция с ултразвук, при която естествената леща се раздробява и аспирира от окото, а на нейно място се поставя изкуствена, която трябва да върне зрението. Чела е много за видовете лещи, но била объркана, тъй като не е могла да прецени кой от всички импланти е най-подходящ за нея. Д-р Мутавчиев предлага съвсем нов вариант – леща на американска компания с дългогодишен световен опит. Лещата Vivity е най-новата разработка на компанията. „Вече знаехме за световния опит с тази леща, бяхме и на няколко научни срещи с представени резултати. Това е леща с удължен фокус, която позволява пациентът да не носи очила след операцията. Много подходяща е за шофьори, за млади и работоспособни хора. За разлика от други импланти, тя може да се постави само на едно око, докато при другите трябва да се оперират и двете очи. Но при моята пациентка нямаше нужда, защото другото й око не е увредено. Освен това, тя е шофьор", аргументира избора д-р Мутавчиев. Той първи използва лещата в Бургас, след премиерата й в България.

Манипулацията за премахване на перде спада към т.нар. еднодневна хирургия. Тя се извършва безкръвно, безшевно, с местна упойка, като пациентът си е вкъщи още на същия ден. В последните 20 години подходът към този тип операция претърпя гигантско научно развитие.  Сега тя е строго индивидуализирана – хирургът задължително разпитва пациента какъв е начинът му на живот и какво зрение желае да получи. Това се прави заради различните видове лещи – едни осигуряват добро зрение надалеч, а за близо трябват очила, други са двуфокусни – гарантират добро зрение наблизо и надалеч. Последното поколение леща е лещата с удължен фокус, която дава независимост от очила на средно и далечно разстояние.

Очно отделение на УМБАЛ Бургас отново работи след дълъг престой заради КОВИД-кризата, а списъкът с пациенти, чакащи за операции на перде, вече е пълен.

Галерия
Свързани статии
Безплатни прегледи на детския слух организира УМБАЛ Бургас В УМБАЛ Бургас спасиха дете със заседнал в трахеята зъб Младоженци зарадваха с дарение Отделението по неонатология в УМБАЛ Бургас Ако имате баба или майка с артрит, бъдете нащрек, съветват ревматолозите от УМБАЛ Бургас УМБАЛ отново ще свети в зелено в деня на донорството Младоженци дариха пари от сватбени букети на Детското отделение на бургаската болница Д-р Иван Казмин от УМБАЛ Бургас бе отличен за приноса си към ревматологията Съдбата на изоставеното бебе Антония отново повдига нерешени проблеми Бургаската болница прие новородено без майка, намерено на улицата На вниманието на бъдещите майки - онлайн среща с началника на Родилно отделение на УМБАЛ Бургас
Тагове
умбал имплантация
Коментари