УМБАЛ: Бежанците не заплащат за оказаната им помощ

УМБАЛ: Бежанците не заплащат за оказаната им помощ - E-Burgas.com

Украинските бежанци не заплащат оказана медицинска помощ в УМБАЛ Бургас и медицинския център на болницата, уточниха от най-голямото здравно заведение в областта.

"Бежанците могат да търсят медицинска помощ в УМБАЛ Бургас и медицинския център на болницата "Св. Николай Чудотворец". В болницата се приемат и лекуват безплатно всички, чието състояние е спешно. В този случай те не заплащат прегледи, изследвания, лечение, операции. При спешни състояния, не изискващи болнично лечение (напр. наранявания, травми и т.н.), пациентите се преглеждат и обработват също без заплащане. Заплащане може да се наложи само тогава, когато Здравната каса не покрива определени консумативи, които трябва да бъдат използвани в операцията (напр. изкуствени стави и други импланти)", уточняват от болницата.

В Медицинския център на УМБАЛ Бургас - "Св. Николай Чудотворец" се извършват безплатни прегледи на неспешни пациенти, но медицинският център няма лаборатория и не извършва безплатни изследвания.

В Родилно отделение са постъпвали запитвания от украински бежанки относно извършване на секцио по желание. АГ-специалистите напомнят, че в България секциото се извършва не по желание, а по медицински показания и по преценка на лекарите. УМБАЛ Бургас се придържа към указанията на Световната здравна организация и научната АГ общност за минимална медицинска намеса в естествения процес на раждането.

Има запитвания и от украински граждани, които желаят да заплатят оказаната медицинска помощ. Те се таксуват като здравнонеосигурени български граждани.

Украинските граждани, които се нуждаят от медицинска помощ, могат да се обърнат и към всяко общинско здравно заведение. Получено е писмо от зам.-кмета по здравеопазване на Община Бургас с указание общинските медицински и диагностични центрове (бившите поликлиники), болници и т.н., да оказват съдействие на тези пациенти, да ги водят на отделни списъци и да подават седмични отчети за тях към общината.

Свързани статии
Червеният кръст и УМБАЛ Бургас отличиха кръводарители за пример УМБАЛ Бургас: Ако сте мъж над 65, пушач и с високо кръвно, трябва да знаете това Мариана Тошева: Край на голямото местене, над 22 хил. бежанци са настанени Голяма част от бежанците у нас готови да започнат работа Вицепрезидентът: Правителството прави грешки с настаняването на бежанците, не ни прави чест Все повече украинци напускат България Украинци по Черноморието: Не ни местете от хотелите, няма къде да се върнем Дефицит на медицински сестри в почти всяко отделение в УМБАЛ-Бургас В Очно отделение на УМБАЛ Бургас възстановиха зрението на млада жена с катаракта Първите туристи пристигат по морето, а украинците още нямат къде да отидат
Тагове
УМБАЛ бежанци
Коментари

Още от последните новини