Три общини в Бургаско продължават проект за разделно събиране на отпадъци

Три общини в Бургаско продължават проект за разделно събиране на отпадъци - E-Burgas.com

Община Несебър, в партньорство с общините Бургас и Поморие, изпълнява Проект „Изграждане на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци на територията на регион Бургас“, финансиран от ОП „Околна среда 2014-2020“.

Основната му цел е намаляване на количеството депонирани битови отпадъци чрез осигуряване на допълнителен капацитет за рециклиране чрез анаеробно третиране.

След приключване на всички процедури ще се пристъпи към реалното изграждане на модерната система. С пускането ѝ в експлоатация ще се намалят количествата депонирани отпадъци и ще се решат глобални екологични проблеми.

Проектът се осъществява с безвъзмездна финансова помощ и собствено финансиране от три общини, което се разпределя между партньорите, както следва: Община Бургас – 54,61 %; Община Несебър – 33,38 %; Община Поморие – 12,01 %.

Анаеробната инсталация ще е с капацитет за преработка на 30 652 тона годишно. Тя ще се състои от 8 биореактора, биогаз система, система за перколата, газ хранилище и системи, както и мобилно оборудване. Инсталацията за компостиране ще има 6 тунела. От преработените отпадъци чрез специална система от биогаз ще се произвежда електрическа и топлинна енергия.

Сред очакваните резултати от изграждането на анеробната инсталация е да се намалят отчисленията за обезвреждане на отпадъци.

Проектът предвижда редуциране на отпадъците до минимум, което от своя страна ще намали екологичното замърсяване и количеството на емисиите на парникови газове, което ограничава изменението на климата.

Свързани статии
Десет смели жени ще се борят за титлата Мисис Бургас 2024 г Претендентките за титлата Мисис Бургас 2024 г заблестяват в официалните рокли на модна къща „Тонена" Протест пред Съдебната палата Бургас против изграждането на фотоволтаична централа Кралица на Бургас 2017 Йовита Георгиева е сред звездните треньори в "Dancing Stars" Бизнесът в Бургас с нови отличия за успехи Затварят Летище Бургас за почти месец Ревматологията на „Бургасмед“ с безплатни прегледи от 12 до 16 февруари Бургас отново ще избира най- красива омъжена жена за 2024 г Бургазлийката Татяна Ламбова, носителка на титлата Мисис Бургас 2023 г грабна короната на международния конкурс за красота Mrs. Planet Нова инсталация за биоразградими отпадъци в Бургас
Тагове
отпадъци регион несебър бургас поморие
Коментари

Още от последните новини