Трафикантите на мигранти отворили нов опасен маршрут в Черно море

Трафикантите на мигранти отворили нов опасен маршрут в Черно море - E-Burgas.com

Нов опасен маршрут за прехвърляне на бежанци в Европа се смята, че е отворен в Черно море, след като бяха заловени стотици имигранти през последните седмици. Бреговата охрана на Румъния предупреждава, че този коридор може да се окаже и по-смъртоносен в сравнение с настоящите в Средиземно море. Това пише британското издание "Гардиън" в свой репортаж.

Докато съседните на Румъния държави се опитват да се справят с бежанската криза и наплива на мигранти от Близкия изток през последните години, Букурещ като цяло не беше много засегнат. Обаче последните дни показват, че трафикантите се опитват да прокарат мигранти през румънските води в Черно море.

В събота бреговата охрана на Румъния засече рибарска лодка в Черно море с 97 мигранти, включително и 36 деца. Граничната полиция разкри, че мигрантите са от Ирак и Иран. Те са заловени до румънско-българската граница в акваторията. В петък вечерта румънските власти засякоха друга лодка, насочила се към териториалните води. На лодката имаше 120 души. Тя беше предадена на турската брегова охран

На 3 септември рибарска лодка с 87 мигранти беше спряна на път към румънското крайбрежие в Черно море. Смята се, че лодката е тръгнала от северното крайбрежие на Турция.

На 21 август бреговата охрана засече лодка с 68 бежанци до румънското крайбрежие, а няколко дни по-късно бяха открити 150 сирийски бежанци на рибарска лодка от Турция за Румъния. На 13 август бреговата охрана откри 69 иракчани на лодка към Румъния.

Въпреки че тук става въпрос за относително малък брой мигранти в сравнение със стотиците хиляди, насочили се от Турция към Гърция през последните години, случващото може да се приеме като значително развитие на ситуацията.

Миналата седмица румънският вътрешен министър Кармен Дан посети граничната полиция на крайбрежието на Черно море, където заяви: "Ние третираме мигрантите като хора, които имат нужда от помощ, а не като престъпници".

Говорител на Фронтекс обяви, че е твърде рано да се обсъждат инцидентите като промяна на тенденцията, посочвайки малкия брой на случаите за кратък период.

Но представителят добави, че Фронтекс възприемат случаите като опит на трафиканти в Турция да задействат черноморския коридор.

В миналото беше използван. През 2014 г. имахме 430 души, пристигнали в Румъния и България през Черно море. През 2015 г. са 68. През 2016 г. - един, каза говорителят и добави, че може би имигрантите пробват дали могат да използват този маршрут.

Според говорителя условията в Черно море често са по-неблагоприятни от Средиземно море заради по-силните ветрове. "Мигрантите са в по-голяма опасност, особено ако използват по-малки лодки. Черно море е по-бурно и по-трудно за преодоляване", заключи той.

Между януари и юли 2017 г. 2 224 мигранти са загинали при опит да прекосят Средиземно море, според Международната организация по миграция. Граничната полиция на Румъния съобщи, че към момента няма смъртен случай.

Данни на румънската гранична полиция показват, че през първите седем месеца на 2017 г. 2800 души са се опитали незаконно да проникнат в страната в сравнение с 1 624 през цялата 2016 г. 1 370 от тях са от Ирак, 525 от Сирия и 319 от Пакистан.

Остават въпросите без отговор дали Румъния е достатъчно подготвена, за да се справи с бежански поток./ news.bg

Коментари

Още от последните новини