Тошко Йорданов: При Кирил Петков и при Бойко Борисов доминира Азът

Тошко Йорданов: При Кирил Петков и при Бойко Борисов доминира Азът - E-Burgas.com

Кабинетът беше за сваляне и падна. Тази коалиция беше предупреждавана няколко месеца какво ще последва, ако продължават по този начин, каза Тошко Йорданов, председател на парламентарната група на ИТН, пред БНР.

"Те или са глухи, или не мислят... Единствената разлика между Кирил Петков и Бойко Борисов е, че единият е малко по-образован. В манталитета им няма никаква разлика - и при двамата доминира Азът. За наш ужас Кирил Петков се превърна в по-добре образован Бойко Борисов, но със същия отвратителен манталитет. Страшен проблем е министър-председателят да е въртелив като вентилатор", допълни Йорданов.

И подчерта, че ако "Продължаваме промяната" поканят ИТН за разговори за съставяне на ново правителство в този парламент, ще се отзоват.

"Ако ПП си охладят главите, и ние, ако сме в ситуация да избираме по-малко лошото, ако има разговор с отстъпки, включително Кирил Петков да не е премиер, не е невъзможно да се постигне разбирателство. Имаме ужасно много общи цели, въпреки че почти нищо не изпълняваме. Ще трябва да работим по други правила, с по-голяма конкретика", заяви Йорданов.

Той увери, че ИТН няма да прави коалиционно правителство с ГЕРБ и с ДПС.
Според него "мъжкото и достойното поведение" е, след като си загубил коалиционен партньор, отиваш или на избори, или търсиш сам доверие в този парламент.

"Те са вкопчени във властта. Кицата се е запънал на вратата на Министерски съвет като анимационен герой", каза председателят на парламентарната група на ИТН.

Йорданов допълни, че Външно министерство и Теодора Генчовска не са били съгласни с френското предложение за Северна Македония:

"Външно е изпълнител и се опира на официалната позиция на страната. Но след това се появява Кирил Петков, който е поел ангажимент до края на френското председателство. И го пробутва през парламента, нарушавайки Конституцията, защото поиска всички материали да влизат в комисията по външна политика. ГЕРБ му паднаха на гюме и те вкараха предложението в парламента", каза Йорданов.

ГЕРБ и ДПС не могат да бъдат част от управленска формула. Изпуснаха времето да се променят... Очакваме да видим каква ще бъде визията на мандатоносителя от "Продължаваме промяната", които правят заявка за опит за съставяне на правителство. Който получи мандат трябва да намери формулата с кого и как ще разговаря", коментира пред БНР Христо Иванов, председател на парламентарната група на "Демократична България".

И подчерта, че влизаме в период, в който българската политическа система се състои от средни по размер политически формации, а това задава коалиционната политика като норма.

"Ще трябва да се научим да функционираме по подобен начин", посочи Иванов

Той допълни, че приказките за празен чек за Северна Македония са празни, тъй като и решението на парламента за френското предложение, и записаните гаранции в заключенията на Европейския съвет са под условие.

Според него ГЕРБ и ДПС знаят, че взаимната им токсичност взривява обществото и това ще ги помете.

"А имат наглостта да разправят дали има промяна, или не. Моралната тъкан на обществото няма да понесе опита на тези политически сили да се върнат в изпълнителната власт", када Иванов.

Той заяви, че добре за страната е да се намери работеща формула за продължаване на промяната, но без да се стига до избори, тъй като "те биха усложнили още повече конфигурацията в бъдещ парламент".

"Но много по-вероятно е да отидем на избори", призна Иванов. 

Свързани статии
Още депутати може да напуснат Слави Трифонов Слави Трифонов няма да подкрепи кабинет с премиер Петков или Василев По-голямата част от българите приемат решението на Слави Трифонов като изнудване Проф. Радулов: Тошко Йорданов ни каза, че сме нищо, защото хората гласували за Слави, а не за нас Слави Трифонов: Нямам нищо общо с Ахмед Доган и не съм го виждал от много години Слави Трифонов призна, че ИТН ще подкрепи ПП Асен Василев съди Тошко Йорданов за четвърт милион лева СУ заключи: Петър Илиев е плагиатствал СУ ще проверява плагиатствал ли е Петър Илиев Слави през 2015 година: Не ви ли изглежда нелепо да вляза в политиката? (видео)
Тагове
Има такъв народ Тошко Йорданов
Коментари

Още от последните новини