Стартира процеса срещу бившите шефове на АПИ за безстопанственост

Стартира процеса срещу бившите шефове на АПИ за безстопанственост - E-Burgas.com

Софийски градски съд ще проведе разпоредително заседание днес по делото срещу Лазар Лазаров и Дончо Атанасов – и двамата бивши шефове на пътната агенция, и срещу Илиана Захариева за безстопанственост в особено големи размери, предаде БГНЕС.

На 19 юни 2019 г. Софийска градска прокуратура /СГП/ внесе в Софийски градски съд /СГС/ обвинителен акт срещу три длъжностни лица от Агенция „Пътна инфраструктура“ за безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. Това са бившият шеф на пътната агенция Лазар Лазаров, Дончо Атанасов и Илиана Захариева.

Лазар Лазаров е предаден на съда за това, че в периода 7.08.2014г. – 17.02.2015г. в качеството си на председател на Управителния съвет на АПИ, умишлено не е положил достатъчно грижи за възложената му работа по изграждане на магистрала „Марица“, и от това са последвали щети за Министерство на транспортна и информационните технологии в особено големи размери – 30 813 647 лева., и случаят е особено тежък.

Тъй като осъщественото от него деяние е умишлено, той е привлечен към наказателна отговорност по по-тежката правна квалификация за безстопанственост.

Ако бъде признат за виновен Лазар Лазаров може да получи наказание лишаване от свобода“ от 3 до 12 години и „лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност и „лишаване от право да упражняват определена професия или дейност“.

Дончо Атанасов и Илиана Захариева са предадени на съд затова, че в периода 23.01.2014г. до 26.01.2015г. в качеството си на членове на Управителния съвет на АПИ, при условията на независимо съпричинителство, не са положили достатъчно грижи за възложената им работа по изграждане на магистрала „Марица“, и от това са последвали щети за Министерство на транспортна и информационните технологии в особено големи размери – 30 813 647 лева., и случаят е особено тежък.

Ако бъдат признати за виновни двамата могат да получат наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 10 години и „лишаване от право да заемат определена държавна или обществена длъжност и „лишаване от право да упражняват определена професия или дейност“.

Дончо Атанасов има и повдигнато обвинение заради смъртоносната катастрофа край Своге през 2018 година.

Тримата имат обвинения и заради друг тежък инцидент – този в тунел „Ечемишка“ от 2017 година. 

Свързани статии
Водна терапия в басейн за деца с увреждания в Бургас Най-много контрабанда е пресечена на ГКПП „Капитан Андреево” Бургаските съд и прокуратура отвориха врати за ученици АПИ ремонтира 3000 км пътища през 2023 АПИ: Тръгвайте с автомобили подготвени за зимни условия Митничарите от МП "Капитан Андреево" заловили над 27 млн. контрабандни лева през 2022 Съдът остави дилъра Пейчо зад решетките Служители на АПИ излизат на протест Съдът се произнесе за катастрофата, в която загина кметицата Ванча Байлова Четирима нови съдии встъпиха в длъжност в Районен съд - Бургас
Тагове
АПИ безстопанственост съд
Коментари

Още от последните новини