Созопол със сериозни амбиции за о-в Св. Иван

Созопол със сериозни амбиции за о-в Св. Иван - E-Burgas.com

Созопол е на път да стопанисва най-големия остров по Черноморието ни – о. Свети Иван. Тези намерения вече бяха заявени от местната власт в лицето на кмета Панайот Рейзи.

На остров Свети Иван от години се провеждат археологически разкопки и вече бе разкрит манастир с няколко некропола на монасите, стопанисвали светилището. Идеята на местната власт е да бъде реставриран и превърнат в предпочитана дестинация за поклоннически туризъм, напомня БГНЕС.

„Надявам се премиерът наистина да удържи на думата си. В крайна сметка е казал, че ще го даде на Созопол. Аз пак казвам не го искам да стане общински, а да бъде за стопанисване, да търсим европейски и държавни средства. Там ако се направят два кея, ако се инвестират пари за изграждането горе на манастира, наистина ще стане сериозен туристически продукт и ще бъде много добре за всички, защото в момента с една хубава яхта там не можеш да спреш. Трябва да спреш на море, да влизаш с малката лодка, и да излизате навън”, е заявил пред изданието кметът на Община Созопол Панайот Рейзи.

През новия туристически сезон археологическите дейности на остров Свети Иван ще продължат. „Интересни са находките от Свети Иван, едно кале започва да се проучва, тракийско кале много интересно V-IV пр. Хр. Колегите от националния музей работят там. Сега може би предвижданията за следващата година са то да влезе в полезрението и в обема на международния проучвателски проект”, допълва директорът на регионалния исторически музей, инж. Димитър Недев.

Инж. Недев разкри още че от новия археологически сезон в Созопол стартират археологически дейности на надгробни могили в района на „Мапите”. През август у нас се очакват и френски учени, които тази година навършват 15-годишна съвместна работа с българска експедиция, ръководена от археолога доц. д-р Кръстина Панайотова. Те ще работят по забележителен обект в местността „Месарите” край Созопол, където ще проучват единствените на територията на България крайградски имения на гръцката колония Аполония Понтийска, датиращи от V до III век пр. Хр.

Българо-френските взаимоотношения ще бъдат скрепени с изложба на Лувъра у нас през юни, както и на български ценности в Лувъра по-късно. През месец юли екипът на доц.д-р Кръстина Панайотова ще продължи работа на остров Свети Кирик, чиято дейност и тази година ще привлече доброволци от цял свят. 

 

Коментари

Още от последните новини