Сербезова: Петата вълна започва, има области с недостиг на легла и персонал

Сербезова: Петата вълна започва, има области с недостиг на легла и персонал  - E-Burgas.com
Снимка investor.bg

Петата вълна започва, увеличава се заболеваемостта и хоспитализираните. Смятаме, че по-малко хора ще се нуждаят от болнично лечение, но е трудно се прогнозира, защото пък у нас имунизацията е на много ниско ниво. Това каза министърът на здравеопазването Асена Сербезова в предаването „Седмицата" на Дарик радио. В някои области на страната вече се наблюдава висок процент на заетост на леглата и недостиг на медицински персонал, посочи тя.

Омикрон се разпространява много лесно и ваксините не дават 100-процентова ефикасност. Те обаче предпазват от тежко боледуване и смърт, подчерта министър Сербезова.

Все още обаче в България доминиращия щам е Делта, посочи тя.

По думите й се повишава броят на ваксинираните във всички възрастови групи, включително и сред медицинските специалисти и учителите. Само за последните три дни са поставени над 100 хил. ваксини, посочи Сербезова.

Към момента не се наблюдава повишена заболеваемост при децата. Преди да се пристъпи към онлайн обучение, има редица възможности, които следва да се изчерпят, смята здравният министър. Такива например са ограничаване на извънкласните занимания и преминаването към график на обучение, посочи тя. Осигурени са достатъчно тестове за системата на училищата, а в момента в ход е нова процедура, поясни Сербезова.

Здравният министър заяви, че в момента е в ход вътрешна проверка на министерството по процедурите за купуването на тестовете за учениците, а освен това се извършва и външна проверка от КПКОНПИ и материалите вече са в прокуратурата.

Проф. Сербезова коментира и ролята на двата новосъздадени комитета, които замениха Националния оперативен щаб. Първият е т.нар. Национален пандемичен комитет, чиято идея е да координира работата на министерствата, други министерства да подкрепят здравното: например МВР да подкрепи МЗ като осъществява контрол за спазването на противоепидемичните мерки. Вторият новосъздаден комитет е вътрешно ведомствения пандемичен комитет, чийто членове са зам.-министри и епидемиолози, включително и главният държавен здравен инспектор.

КОВИД кризата показа колко е важна ролята на РЗИ за здравния контрол, изтъкна проф. Сербезова. „Обмислям като по-дългосрочна мярка засилване на тази система. Има прекалено малко бройки служители в РЗИ, за да може наистина държавата да разполага с адекватна система. Колегите правят всичко, дори отвъд силите си, но следва и държавата да подкрепи", обясни тя.

Държавните и частните болници трябва да бъдат равнопоставени, смята министърът. „Трябва да бъде направен национален преглед на съществуващата мрежа. Не трябва да гледаме на болниците само като на сгради и на апаратура, важно е кой работи в тях, т.е. осигурени ли са медицински специалисти, те ангажирани ли са, мотивирани ли са, има ли достатъчно сестри", посочи министър Сербезова.

Свързани статии
38 са новозаразените с ковид у нас 60 са новозаразените с ковид у нас 3,5% са положителните ковид проби у нас Мобилен ваксинационен пункт срещу ковид за айтозлии до петък В страната вече са налични нови ваксини срещу ковид Нови 121 човека са новозаразени с ковид Новият омикрон вече е у нас 80 души са новозаразените с ковид у нас COVID-19: Излекуваните са повече от новозаразените Пет са новозаразените с ковид в Бургаско, нито една жертва в страната
Тагове
ковид сербезова
Коментари